Централниот регистер со соопштение за продолжено работно време

2018-02-19 10:00

Поради навремено доставување на годишните  сметки Централниот регистер излезе со соопштение за продолжено работно време за граѓаните да можат навремено да ги достават истите. Како што е наведено во соопштението Централниот регистар на РМ ќе врши прием на годишни сметки и финансиски извештаи за 2017 година...

Дали не чека нова цена на горивата?

2018-02-19 09:25

       Пред две недели беше донесена  одлука за новата цена на бензинот и дизелот, од страна на Регулаторната Комисија за Енергетика.  Тогаш малопродажната цена на бензинот ЕУРОСУПЕР БС-95 се зголеми за 0,50 ден/лит во однос на цената утврдена со Одлуката од 22.01.2018 година...

За разлика од другите земји кои ги забрануваат, Швајцарија ги прифаќа криповалутите

2018-02-19 09:00

  Сите ги забрануваат, а Швајцарија ги прифаќа криповалутите. Швајцарија ќе биде најновата земја која целосно ќе ги прифати криптовалутите и нивниот развој како и почетните крипто понуди на финансискиот пазар, секако под одредени пропишани услови во новата регулатива која е модерна и соодветна...

Можна ли е уште една финансиска криза?

2018-02-19 08:30

    Треба ли да се подготвиме за уште една финансиска криза? Според Financial Times треба да се започне одма со подготовка, потребни ни се мерки за ограничување на веројатноста за неуредни пазарни процеси во следната криза. Глобалната монетарна политика е „ултра-лесна” многу години. Сепак, станува...

На ЕУ и САД добро им оди

2018-02-19 08:00

    И покрај заканите од Трамп суфицитот на Европската унија во трговијата со САД во изминатата година е зголемен за 6,8 проценти.Тој се закани со трговска војна. Трамп се заканува со трговска војна поради „неправедните“ односи на Вашингтон и Брисел. ЕУ во 2017 година...

Трговскиот суфицит во Eврозоната се намалува за 2,2 милијарди евра до крајот на 2017

2018-02-16 18:50

Трговскиот биланс во еврозоната достигна вишок од 25,4 милијарди евра во декември, што е за 2,2 милијарди евра помалку на годишна основа, како што беше потврдено од прелиминарните податоци на „Еуростат“. Резултатот е под очекувањата на аналитичарите за вишок од 30,2 милијарди евра, објави...

Американските власти ја стопираа продажбата на берзата во Чикаго

2018-02-16 18:45

Властите на САД ја прекинаа продажбата на берзата во Чикаго на група кинески инвеститори. Причината е дека, според регулаторите, нема доволно информации за идните купувачи, што би можело да ја загрози можноста за следење на берзанскиот бизнис по договорот. Мерката на Комисијата за хартии...

Директна авионска линија Истанбул – Охрид

2018-02-16 18:40

Турската нискобуџетна авиокомпанија „Онур Ер” за претстојната туристичка сезона ќе воспостави директна авионска линија од Истанбул за Охрид. Предвидено е авиони на „Онур Ер“ да летаат од Истанбул за Охрид еднаш седмично, почнувајќи од 15 април заклучно со 7 октомври. Првично билетите за летот...

ММФ со препораки за спас на Пензискиот фонд на Македонија

2018-02-16 18:37

Зголемување на старосната граница за пензионирање, порастот на пензиите да ја следи инфлацијата и државата да најде механизам да се затвори дупката во законот за предвремено пензионирање. Ове се препораките на шефот на мисијата на ММФ за Македонија, за намалување на дефицитот во ПИОМ....

Половина милион евра од ЕБОР за тендер за обновливи извори енергија

2018-02-16 18:30

Половина милион евра од европската банка за обнова и развој за техничка и административна поддршка за подготовка на тендерска постапка за соларни централи и ветерници. Целта е да се зголеми користењето на обновливите извори на енергија и да се намали зависноста од увоз на...