Австриската енергетска компанија ОМВ објави дека планира да продаде 120 бензински пумпи во Словенија, како дел од програмата за дезинвестирање.

ОМВ има бензински пумпи во Словенија под брендовите ОМВ, Евротрук, Аванти и Дисконт.

Во соопштението за печатот, компанијата објави дека ќе продаде 120 бензински пумпи во Словенија, по 300 продадени во Германија минатата година.

-Не продаваме сопствен бензин на бензински пумпи во Словенија, затоа решивме да ги продадеме, објасни на новинарите и инвеститорите извршниот директор на ОМВ, Рајнер Силе.

Најавената продажба на бензински пумпи во Словенија, заедно со продажбата на единицата за производство на ѓубрива на подружницата за хемикалии „Бореалис“, е дел од планот за деинвестиција, усвоен од компанијата во март минатата година, со кој се предвидува продажба на средства од 2 милијарди евра.

ОМВ исто така ја обновува својата деловна стратегија во светло на промените во деловното опкружување. Со тоа Силе објави дека компанијата ќе се откаже од плановите за зголемување на производството и рафинирање на нафта и ќе се концентрира на хемиски производи.

Ако досега имаше намера да го зголеми производството на нафта на 600.000 барели дневно на среден рок, плановите се намалени. Според најновите предвидувања, производството ќе изнесува 480.000 до 500.000 барели дневно.

Во меѓувреме, ОМВ во иднина ќе посвети поголемо внимание на хемиските производи, бидејќи и автомобилската индустрија се повеќе се обидува да ги намали емисиите.

– Хемиските производи се повеќе ќе бидат потребни во свет со помали емисии на јаглерод, изјави денес Силе.

ОМВ лани забележа нето добивка од 1,3 милијарди евра, што е за 25% помалку од претходната година. Во исто време, тој оствари приход од 16,6 милијарди евра, што е за 29 проценти помалку отколку во 2019 година. Оперативниот профит падна за 71 процент, на 1,1 милијарда евра. Причината за полошата деловна активност е падот на цените и побарувачката за нафта во светло на пандемијата на Ковид-19.