© Reuters. China International Import Expo (CIIE)

Шангај (Ројтерс) – Трговската војна со САД и Кина е “најлудото нешто во овој свет”, рече денес (понеделник) Џек Ма, шеф на највредното јавно претпријатие во Азија, Алибаба Груп Холдинг.

Двете земји поставија тарифи за стотици милијарди долари на стоки еден на друг, а американскиот претседател Доналд Трамп се закани дека ќе ги донаметне тарифите за остатокот од кинескиот извоз од 500 милијарди долари во САД ако трговскиот спор не се реши.

Ма коментираше на Кинескиот Меѓународниот Експо саем (CIIE) кој се одржа во кинескиот трговски центар Шангај.

Трговскиот дефицит на САД со Кина, кој Трамп го обвини за разни економски проблеми, помогна во креирање работни места во САД и без него земјата ќе има големи проблеми, додаде Ма.

Пренасочувањето на Кина кон модел на увоз “ќе биде огромна болка за многу бизниси, но исто така ќе биде добра можност за многу потрошувачи”, рече тој.

Ма, исто така, рече дека владата не треба да се грижи за иновациите, туку треба уште посилно да ги поддржи и тоа нема да ги загрози старите иновациски интереси.

“Моето гледиште е:” Не грижете се за технологијата “, додаде Ма. “Луѓето кои се загрижени за технологијата се прво, постари луѓе, второ, владини вработени и трето, успешни луѓе, тие ја мразат и се грижат за неа.

“Никогаш не гледам дека младите се загрижени за технологијата”.