Основачот на сега банкротираната крипто берза ФТХ, Сем Бенкман-Фрид е прогласен за виновен за тешка измама и перење пари на милијарди долари на клиентите на неговата криптоберза.

31-годишниот Бенкман-Фрид може да биде осуден на повеќе од 100 години затвор.

Поротата на Менхетен го осуди по сите седум точки од обвинението по едномесечно судење.

FTX пропадна ноември минтата година, шокирајќи ги финансиските пазари и збришувајќи го богатството на крипто-тајкунот, проценето на 26 милијарди долари.Бенман-Фрид беше уапсен на Бахамите во декември лани и екстрадиран во САД.

Тој ги призна грешките во менаџирањето на FTX кога сведочеше минатата недела, но негираше дека украл најмалку 10 милијарди долари од парите на неговите клиенти.

Обвинителите рекоа дека неговата измама се проширила од 2019 година до ноември 2022 година, кога ФТХ пропадна под тежината на ликвидносната криза, предизвикана од позајмувањето на средства од клиенти на „Аламеда“, сестринскиот хеџ фонд на ФТХ, без да им каже.

извлече „украдени средства“ за да се збогати и да ги покрие високоризичните инвестиции на „Аламеда“, соопштија обвинителите. Според обвинението, тој го зајакнал својот луксузен животен стил со „прекумерно трошење“ кое не е поврзано со операциите на ФТХ, како што се 100 милиони американски долари политички придонеси и поддршка на познати личности од А-листата, според обвинението. Ова, исто така, вклучуваше наплата на сметката за лични трошоци, како што се 200 милиони долари во имотот на Бахамите и отплата на заемите дадени на „Аламеда“, која се соочи со буџетски недостиг од 8 милијарди долари бидејќи крипто-пазарот се скрати во 2022 година.