Акциите на Square се зголемија седум проценти вчера откако компанијата официјално ги започна своите банкарски операции во неделата.

Новата целосно капитализирана банка на „Сквер“ ќе понуди депозитни сметки и заеми обезбедени од FDIC на мали компании кои ја користеле компанијата за обработка на плаќања во минатото.

Сквер Финансиски Услуги со седиште во Солт Лејк Сити во понеделникот соопштија дека првично ќе се фокусираат на обезбедување деловни заеми и депозитни производи, почнувајќи со обезбедување и издавање деловни заеми за постојниот кредитен производ на „Сквер Капитал“.

Пред лансирањето, заемите од „Сквер капитал“ беа одобрени преку партнерство со Селтик банка.

„Внесувањето на внатрешни банкарски можности ни овозможува повешто деловно работење, што ќе им служи на„ Сквер “и на нашите клиенти, додека продолжуваме да работиме на создавање финансиски алатки кои ќе им служат на оние кои немаат доволно услуги“, рече во изјавата Фондот за финансии на Сквер – Амрита Ахуја.

Компанијата работи на започнување на банката повеќе од четири години, а Сквер доби регулаторно одобрување во март минатата година, пренесува Seebiz.eu.

Овој потег сигнализира поширока амбиција на извршниот директор на „Сквер“ Џек Дорси да ја претвори технолошката компанија во едношалтерска компанија за финансии. Сквер, исто така, има искуство со внатрешна конструкција на производи што растат брзо. Апликацијата CashApp, која започна како мал внатрешен проект, сега сочинува околу половина од бруто профитот на Square.