Банкарската криза која се манифестираше со колапсот на Силиконската долина банка не е завршена, а наместо тоа нејзините последици ќе бидат видливи со години. Тоа е оценката на Џејми Дајмон, извршен директор на банкарскиот гигант ЏПMoорган. И покрај неговото предупредување, сепак, во своето годишно писмо до акционерите, Дајмон рече дека неодамнешните настани немаат никаква врска со она што се случи во 2008 година и дека не се повторување на глобалната финансиска криза.

Како што пишува Дајмон во писмото од 43 страници, проблемите на банката од Силиконската долина демнеа пред очите на сите, бидејќи американските власти ги охрабрија банките да поседуваат државни обврзници. Со оглед на тоа што тие се сметаа за безбедни и многу ликвидни, тие беа придружени со многу ниски капитални барања. Банката на Силиконската долина е, на крајот на краиштата, една од регионалните и малите банки во САД кои и онака се порелаксирани.

Она што е полошо, според банкарот, е тоа што Федералните резерви не ги спроведе потребните стрес тестови за да се види какво ќе биде влијанието на последователните зголемувања на каматните стапки. Со 67 години, Дајмон е единствениот од главните извршни директори на големите банки од светската финансиска криза во 2008 година, кој остана на функцијата, пишува Катимерини.