Додека во многу земји месечната плата од 4.000 франци би се сметала за добра, во Швајцарија тоа би значело живеење на работ на сиромаштијата. Зголемување на кириите, недостаток на станбени единици, зголемување на цените на здравственото осигурување – тоа е случај и во Швајцарија. До моментот кога ќе се плати сето тоа, остануваат малку пари. Даниел Лаупер од хуманитарната организација Каритас истакна дека ситуацијата станала небезбедна за многу луѓе поради пандемијата на коронавирус. Болен е срамот на оние кои бараат помош, објави Кликс.ба.

„Во Швајцарија не зборуваме за пари или дека немаме пари“, вели Лаупер. Но, речиси 750.000 луѓе се погодени од сиромаштија. „Добивам грутка во грлото кога ќе помислам на многу семејства кои се на работ. Таа бројка не е мерлива“, истакна тој. Лаупер истакна дека многу семејства се во тешка ситуација и стравува дека резултатот ќе биде фрустрација на семејствата кои не добиваат помош. Швајцарците на улиците во Берн побараа зголемување на платите и пензиите, тие бараат приход еднаков на трошоците за живот .

Тој очекува уште повеќе луѓе да побараат помош поради зголемувањето на премиите за здравствено осигурување, што треба да се случи следната година. Министерот за здравство во заминување Ален Берсет најави поскапување на здравственото осигурување.

„Имам лоши вести за домаќинствата веќе погодени од инфлацијата. Трошоците за здравствено осигурување ќе се зголемат на 8,7 отсто во текот на 2024 година“, рече Берсет. Весникот Ној Цурхер Цајтунг објави дека поскапувањето за семејство со две деца ќе изнесува 1.000 франци годишно. Швајцарија во моментов троши 5,5 милијарди франци за субвенционирање на премиите за здравствено осигурување.

Ова е сума еднаква на буџетот на армијата на оваа земја. Инфлацијата во Швајцарија е пониска отколку во повеќето европски земји, но таа е висока според швајцарските стандарди. Кириите континуирано растат. Директорот на Федералната канцеларија за станбени прашања очекува до 2026 година кириите да се зголемат за 15 отсто. Ова, како и малиот број слободни работни места и зголемувањето на населението на девет милиони, претставуваат товар. Ова резултирало со ризик од сиромаштија 21,6 отсто од населението на ЕУ, пишува свисинфо.