Иновациите во плаќањата со картички продолжуваат. Рајфајзенбанк, на пример, објави дека до крајот на април ќе спроведе пилот проект за плаќање со препознавање на лице, чија цел е да ги разбере ставовите на потрошувачите кон овој пристап. Тестовите се во партнерство со стартапот PayByFace како дел од Програмата за иновации во Виза – иницијатива на Виза за поддршка на влез на иновации од финтек индустријата во реалниот бизнис на етаблирани компании.

За да можат да плаќаат само со препознавање на лице, корисниците мора да се регистрираат во апликацијата PayByFace. Во него прават селфи и ги внесуваат деталите за платежната картичка. Мониторот е монтирана на касата, која ги препознава карактеристиките на лицето на клиентот и ја овластува трансакцијата.