Европската банка за обнова и развој (ЕБРД) предупреди дека растечката трговија на Русија со кинески јуани како одговор на западните санкции може потенцијално да ја наруши јачината на американскиот долар, се вели во неодамнешниот извештај на Блумберг.

Уделот на зелените банкноти во меѓусебните спогодби меѓу Москва и Пекинг е значително намален во последните две години, покажува официјалната статистика.

„Гледате дека ова зголемување на употребата на кинеската валута доаѓа на сметка на американскиот долар“, изјави главниот економист на ЕБОР Беата Јаворчик за „Блумберг“ во извештајот објавен во средата. Санкциите „исто така им дадоа на земјите поттик да размислуваат за диверзификација на нивните валути за фактурирање, а долгорочно ова може да ја наруши доминацијата на доларот“, додаде таа.

Извештајот исто така истакна академски труд, чиј коавтор е Јаворчик, кој го открива растечкиот тренд на повеќе земји кои го користат јуанот. Овие земји воспоставија линии за размена со Народната банка на Кина и не беа вклучени во санкциите против Русија.

Трговијата меѓу Русија и Кина скокна над 155 милијарди долари во периодот јануари-август, откако достигна рекордни нивоа во 2022 година. Сега двете земји се подготвени да ја надминат целта од 200 милијарди долари за оваа година и остануваат цврсти во нивното верување дека ќе достигнат 250 милијарди долари во трговијата на годишно ниво е „апсолутно реална“.

Зајакнувањето на економските врски меѓу двете нации е засилено со нивната заедничка посветеност да спроведуваат значителен дел од трансакциите користејќи ги нивните национални валути наместо американскиот долар. Москва и Пекинг ги интензивираа напорите да ја намалат нивната зависност од доларот и еврото во глобалната трговија, особено во светлината на западните санкции наметнати на Русија и тековниот трговски спор меѓу САД и Кина.

Дедоларизацијата на руско-кинеската трговија е практично завршена, смета Георги Зиновиев, директор на Првиот азиски оддел на Министерството за надворешни работи на Русија. Тој за агенцијата РИА Новости овој месец изјави дека уделот на националните валути во руско-кинеските плаќања рапидно расте и во моментов надминува 80%.