Кина, втората по големина економија во светот, се соочува со сериозен предизвик во привлекувањето странски компании и инвестиции, покажуваат последните податоци.

Индексот на странските директни инвестиции (СДИ) на земјата е негативен за прв пат од 1998-ма година, што ја нагласува битката за ограничување на одливот на капитал, забележа „CNN“.

Државната управа за девизи (SAFE) објави податоци кои покажуваат дека обврските за директни инвестиции, мерка за СДИ, изнесуваат минус 11,8 милијарди долари во третиот квартал.

Ова е во целосна спротивност со третиот квартал од 2022-ра година, кога обврските за директни инвестиции на Кина беа 14,1 милијарди долари. Ова е првпат по 25 години откако се води евиденција овој индикатор да покажува негативна вредност, истакнува и „CNN“.

Овој алармантен тренд навестува дека странските компании ги повлекуваат своите инвестиции од Кина наместо да реинвестираат во нивните операции таму.

Податоците на „SAFE“ ги разликуваат инвестициите како средства или обврски за Кина. Обврските за директни инвестиции опфаќаат добивки на странски компании кои сѐ уште не се распределени на акционерите, како и странски инвестиции во финансиски институции, како што е дефинирано од владата.

Во меѓувреме, официјалните податоци за странските директни инвестиции во Кина објавени од Министерството за трговија покажаа алармантен пад од 8,4% во првите девет месеци од оваа година, надминувајќи го падот од 5,1% забележан во првите осум месеци.

Различни фактори придонесуваат за овој одлив на инвестиции. Геополитичките тензии играат улога, но странските компании и инвеститори исто така се претпазливи за растечките ризици, како што се потенцијалните рации и апсења поради сомневање за корупција, објави „CNN“.

„Vanguard“, една од најголемите светски фондови за управување со средства, најпрво ги објави своите планови за излез од кинескиот пазар пред новинарите на „CNN“, затворајќи ја својата канцеларија во Шангај по декември 2023-та година. Компанијата го продава својот удел во заедничко вложување на локалниот партнер „Ant Group“, потврдувајќи го неговото заминување со потпишување договори за отпремнина со преостанатите вработени во Шангај.

Во обид да ја подобри економската клима во септември, кинеската влада ја олабави контролата на капиталот во двата нејзини најголеми града, Пекинг и Шангај, дозволувајќи им на странците слободно да го пренесуваат својот капитал во и надвор од земјата.

Покрај тоа, глобалните медиуми истакнаа дека Народната банка на Кина разговара со неколку водечки западни компании, вклучително и „JP Morgan“, „Tesla“ и „HSBC“, ветувајќи дополнително отворање на финансиската индустрија и оптимизирање на оперативното опкружување за странските компании.

Сепак, експертите посочуваат дека големите западни инвеститори остануваат внимателни поради зголемената контрола на Кина врз западните компании и стравувањата од структурно економско забавување, како што истакнаа аналитичарите.

Истражувањето спроведено во септември од страна на Американската стопанска комора во Шангај покажа дека само 52 отсто од испитаниците биле оптимисти за нивните петгодишни деловни изгледи, што е најниско ниво од почетокот на истражувањето во 1999-та година. Тоа е значително повеќе од 78% во 2021-ва година, што ја поттикнува постојаната загриженост за деловното опкружување на Кина.