Рим и Уникредит се подготвуваат да ги продолжат разговорите во наредните недели за потенцијално преземање на Банката „Монте деи Паски ди Сиена“. Италијанската влада сака да се повлече од проблематичниот доверител до крајот на годината – рокот што го даде Брисел да одобри државна помош за најстарата банка во светот.

Кабинетот на премиерот Марио Драги е подготвен за алтернативни решенија за Монте Паски, но претпочитаната опција е нејзиното преземање од страна на Уникредит, велат луѓето запознаени со ова прашање. Тие додадоа дека состаноците за продолжување на владините контакти со водечката италијанска банкарска група веројатно ќе започнат веќе овој месец. Целта на Рим е да има договор до крајот на летото.

Проценката на пазарот на Монте Паски се зголеми за 5,8% по веста за претстојните преговори. И иако изгуби дел од своите добивки, нивните акции останаа за 3,4% повисоки доцна попладне на 7 мај – околу 1,2 милијарди евра. Акциите на Уникредит исто така пораснаа – на 9,35 евра на последниот работен ден од неделата.

Преговорите со Уникредит за потенцијалниот договор беа прекинати на почетокот на оваа година поради реформата на италијанскиот кабинет и оставката на извршниот директор Жан Пјер Мустиер, кој беше заменет на 15 април од Андреа Орсел. Договорот на Рим со Европската комисија е да се ликвидира државниот удел во Монте Паски до крајот на годината, стекнат како резултат на операцијата за спасување на пропаднатиот кредитор.

Монте Паски е камен на сопнување на италијанската влада од првото спасување на земјата во 2009 година по последната финансиска криза на американскиот пазар на хипотеки со висок ризик во 2007 година. Кредитната институција, заглавена во нефункционални кредити и губејќи на трансакции со финансиски деривати, беше национализирана во 2017 година преку државна инјекција на готовина од 5,4 милијарди евра. Оттогаш, Монте Паски се бори повторно да оствари профит со ограничен простор за маневар со условите поставени од Европската унија во замена за одобрување на планот за спасување.

Орсел, поранешен банкар за инвестиции на Групацијата УБС, во своите први јавни коментари како извршен директор на Уникредит оваа недела рече дека е подготвен за преземање, но само доколку тие се совпаѓаат со неговата стратегија и треба да го поддржат растот на банката.

Според гласините на пазарот, Орсел најверојатно прво ќе разгледа потенцијален договор со Банко БПМ, бидејќи тој многу подобро се вклопува во деловната политика на Уникредит и ќе му овозможи да го прошири своето присуство во богатиот регион Ломбардија. Монте Паски исто така може да биде „повреден“ и да го проголта неговиот поголем национален ривал во следната фаза ако владата понуди вистински услови, велат добро информирани извори.

За да привлече купувачи, Рим бргу ги проширува и зголемува фискалните стимулации за спојувања и преземања на банки воведени кон крајот на 2020 година. Тие им овозможуваат на купувачите да го зголемат својот капитал со трансформација на средствата со одложени даноци во даночни кредити.