Претходната одлука предизвика масовни протести на потрошувачите, кои ја обвинија платформата за влегување во сојуз со хеџ фондовите.

Онлајн-брокерската апликација Robinhood ги укина своите привремени ограничувања за тргување со сите акции, вклучувајќи ги и GameStop и AMC Entertainment. компанијата на својата веб-страница. Пред тоа, Робинхуд постави ограничување на тргувањето со акциите на Гаместоп на 500, а купувањето акции во АМЦ беше ограничено на 5500.

Минатата недела, мрежниот брокер воведе ограничувања за краткорочни набавки на голем број хартии од вредност, вклучувајќи ги и оние на Нокиа и Експрес Инц, бидејќи десеткратно се зголемија потребните депозити за акции од страна на клириншката куќа.

Цената на акциите на „GameStop“ падна 84% оваа недела, а акциите на „AMC“ изгубија 47% од нивната вредност. Акциите пораснаа порано кога малите инвеститори, организирани преку веб-страницата „Редит“, намерно купуваа за да им наштетат на таканаречените кратки продавачи, кои се обложуваа на пад на цените.

Ограничувањата за купување на Робинхид предизвикаа масовни протести на потрошувачите, обвинувајќи ја платформата за сојуз со хеџ фондовите и институционалните инвеститори. Основачот на Робинхед, Влад Тенев го бранеше пристапот во гостинска статија за весникот УСА Тудеј.

Се чини дека протестите не ја нарушија сликата за апликацијата. Robinhood е симнат 600,000 пати само минатиот петок – повеќе од четири пати повеќе отколку во најсилните денови досега.