ЕЦБ во петокот предложи назначување на Френк Елдерсон за заменик-претседател на надзорниот одбор на регулаторот.

Досега, Френк Елдерсон беше член на Извршниот одбор на ЕЦБ.

ЕЦБ го извести Претседавачот на Комитетот за економски и монетарни работи на Европскиот парламент (ЕКОН) во согласност со Меѓуинституционалниот договор помеѓу ЕЦБ и Европскиот парламент. ЕЦБ го информираше и претседателот на Советот за економски и финансиски прашања, Олаф Шолц, германскиот министер за финансии.

Френк Елдерсон ќе се појави пред Комитетот на ЕКОН на сослушување на датумот што треба да се потврди.

За назначувањето е потребно одобрување од Европскиот парламент. По ова одобрување, Одборот ќе донесе извршна одлука за именување заменик претседател на Надзорниот одбор. Според регулативите на ЕУ, заменик-претседателот на Надзорниот одбор мора да биде член на Извршниот одбор на ЕЦБ.

Елдерсон ќе го замени Ив Мерш, чиј мандат како потпретседател истече на 14 декември.