Седиштето на Руската меѓународна инвестициска банка ќе биде преместено од Будимпешта во Москва, објави институцијата на својата веб-страница, објави Ројтерс. Одлуката беше донесена откако минатата недела САД воведоа санкции за тројца високи вработени во банката – двајца Руси и еден Унгарец.

Ова пак ја принуди Унгарија да објави дека ги повлекува своите претставници од банката и се повлекува од неа.

МИБ е основан во 1970 година во рамките на Советот за взаемна економска помош (СМЕА) за давање заеми на земјите од поранешниот советски блок, јави БТА. Во последните години банката ја напуштија Полска, Чешка и Словачка, а Бугарија и Романија најавија дека нема да ја напуштат банката ниту до крајот на оваа година. Како резултат на тоа, само Русија, Куба, Виетнам и Монголија ќе останат членки на банката.