„Исцрпувачките“ санкции не доведоа до недостиг во продавниците. Полиците на руските супермаркети се полни.

Целосната руска инвазија на Украина во февруари 2022 година не само што предизвика меѓународен гнев, туку и бран санкции чија цел е да ја ослабне способноста на Кремљ да води војна против својот сосед.

Имотот на Русија во странство беше замрзнат, нејзината економија беше отсечена од глобалниот финансиски систем, нејзиниот извоз на енергија беше пренасочен.

„Соочен со изгледите за економски колапс, Кремљ ќе биде принуден да се повлече и да ги повлече своите трупи. Дали тие ќе го сторат тоа?

Дваесет и седум месеци подоцна, војната беснееше. Далеку од тоа дека е осакатена, руската економија расте. Меѓународниот монетарен фонд предвидува дека Русија годинава ќе забележи економски раст од 3,2%. Настрана предупредувањата, ова е сè уште повеќе отколку во која било од напредните светски економии.

„Исцрпувачките“ санкции не доведоа до недостиг во продавниците. Полиците на руските супермаркети се полни. Навистина, порастот на цените е проблем. И сè уште не може да се најде сè што е продадено во продавниците во Русија – голем број западни компании го напуштија рускиот пазар во знак на протест против инвазијата на Украина. Но, многу од нивните производи сè уште завршуваат во Русија преку различни рути. Ако погледнете доволно добро, сепак можете да најдете американски автомобил во руските продавници.

Извршните директори од Европа и Америка можеби повеќе не се собираат на годишниот економски настан во Русија – но организаторите на овогодинешниот Меѓународен економски форум во Санкт Петербург (некогаш наречен руски Давос) велат дека учествуваат делегати од повеќе од 130 земји и територии.

Наместо да се намалува под тежината на западните санкции, руската економија развива нови пазари на исток и на глобалниот југ.

Сето ова им овозможува на руските функционери да се пофалат дека обидите да се изолира Русија, политички и економски, не успеале.

„Се чини дека руската економија успеа да се прилагоди на многу неповолни надворешни услови“, вели Евгениј Надоршин, виш економист во PF Capital.

Дали ова значи дека санкциите не успеаја?

„Големиот проблем беше нашето разбирање за тоа што можат и што не можат да направат санкциите“, вели Елина Рибакова, виш соработник во Институтот за меѓународна економија Петерсон.

„Не е како да го притискате прекинувачот и Русија да исчезне. Она што можат да го направат санкциите е привремено да ја исфрлат земјата надвор од рамнотежа додека не најде начин да ги заобиколи санкциите, додека не најде алтернативни начини да добие пратки или да ја продаде својата нафта. Ние сме токму во овој простор каде Русија најде решение“, коментираат од воздухопловните сили.

Москва го пренасочи извозот на нафта од Европа кон Кина и Индија. Во декември 2022 година, лидерите на Г7 и на ЕУ воведоа план за ограничување на цената со цел ограничување на приходите што Русија ги заработува од извозот на нафта, обидувајќи се да ги задржи под 60 американски долари за барел. Но, западните експерти признаваат дека Русија успеала да го заобиколи тоа многу лесно.

Приказната за ограничување на цената ја нагласува дилемата за САД и нивните партнери.

Признавајќи дека Русија е еден од најголемите играчи на светскиот енергетски пазар, тие се обидоа да го задржат протокот на руската нафта за да избегнат нагло зголемување на цените на енергијата. Резултатот е дека Москва сè уште заработува пари.

„На некој начин, одбивме соодветно да ја санкционираме руската нафта“, заклучува Елина Рибакова. „Приоритетите се да се дозволи руска нафта на пазарот и да се намалат приходите на Русија. И кога овие два приоритети се судираат, за жал, првиот победува. Ова и овозможува на Русија да собере многу приходи и да ја продолжи војната“.

Русија стана најголемиот снабдувач на нафта во Кина. Но, важноста на Пекинг за Москва се протега многу подалеку од извозот на енергија. Кина стана спас за руската економија. Трговската размена меѓу двете земји ќе достигне рекордни 240 милијарди долари во 2023 година.