© Reuters. FILE PHOTO: A man tries on a Union Jack-themed jacket at a souvenir stall in London

ЛОНДОН (Ројтерс) – Brexit, без договор, најверојатно ќе ја доведе Велика Британија во рецесија следејќи го падот следејќи ја светската финансиска криза, а инвеститорите повеќе не треба да ја игнорираат оваа опасност, објави агенцијата за кредитен рејтинг “Стандард и пурс” денес (во вторник).

Разговорите за заминувањето на Велика Британија од Европската Унија се блокирани околу договорите за границата меѓу британската провинција Северна Ирска и ирската република.

“Нашето основно сценарио е дека Велика Британија и ЕУ ќе се согласат и ратификуваат договор за Brexit”, рече кредитниот аналитичар Пол Стертерс од С & П Глобал. “Но, ние веруваме дека ризикот од немање договор се зголеми доволно за да стане релевантен рејтинг факт кој мора да биде земен во предвид.”

S & P има кредитен рејтинг “АА” за Велика Британија – целосен чекор под нејзиниот рејтинг “AAA” – но предупреди дека секој неуспех од Лондон и Брисел да постигнат договор најверојатно ќе ја принуди да го намали рејтингот уште подолу.

Во понеделникот министерот за финансии, Филип Хамонд, ја истакна важноста од склучување на договор, велејќи дека ова ќе ја отфрли несигурноста со миграцијата на бизнисите и ќе му дозволи да се потрошат пари што ги задржуваат како резерва буџетот на Велика Британија.

Велика Британија ќе доживее “умерена” рецесија во траење од четири до пет години во случај на Брексит без-договор, предвидува С & П. Ова ќе ја намали петтата по големина економија во светот за 1,2 отсто во 2019 година и за уште 1,5 отсто во 2020 година.

“Најголемиот дел од економската загуба од околу 5,5 отсто (на) БДП во текот на три години во споредба со нашиот основен мерен репер. најверојатно ќе биде трајна”, рече С & П.

Невработеноста ќе се зголеми на над 7 отсто од околу 4 отсто, а цените на куќите најверојатно ќе паднат за 10 проценти во текот на две години, рече С & П.

Во Лондон цените на канцелариите може да се намалат за повеќе од 20 проценти во текот на две до три години.

Британската економија се намали за повеќе од 6 проценти за време на последната рецесија во 2008-09 година, која траеше пет години, а растот на платите и продуктивноста оттогаш е постојано слаб.

Економистите анкетирани од страна на Ројтерс претходно овој месец доделија средна шанса од една четвртина (25%) дека Велика Британија ја напушта ЕУ во март без договор.