Поради даноците на Иран и Венецуела, руските нафтени компании добија најмалку 905 милиони долари дополнителни приходи

Санкциите на американскиот претседател Доналд Трамп против Иран и Венецуела, без намерно да го бараат овој ефект, ја зголемија побарувачката за руска нафта и ги зголемија приходите за извозниците во земјата.

Руските нафтени компании добија најмалку 905 милиони американски долари дополнителни приходи меѓу ноември и јули, според податоците собрани од „Блумберг“. Пресметките се засноваат на разликите во ширењето на нафтата од Урал и Брент Интернационал реперот во текот на петгодишниот просек.

Санкциите ја зголемуваат побарувачката за руски суровини во услови на намалување на производството во земјите на ОПЕК и нивните партнери, вклучително и Русија. Како резултат на тоа, нафтата Урал редовно се тргува со премија од сортата Брент.

„Постои недостаток на конкурентна потешка и повеќе сулфурна сурова нафта во моментов заради санкциите против Иран и Венецуела, но и заради тековниот договор за производство на ОПЕК +“, рече Констанца Рангелова, аналитичар во ЈБЦ Енерџи.

Пресметките не ги земаат предвид вкупните ефекти врз цените на Брент на политиките на американскиот претседател или договорот за ОПЕК +, туку само промена во споредбата на цените.

Соединетите држави најавија санкции против Венецуела кон крајот на јануари и ги укинаа преостанатите исклучувања на купувачот во мај. Мерката создаде недостиг на тешка, сива нафта што ја извезуваат двете земји – вид сличен на Русија. И, иако овој вид на нафта се смета за неквалитетен, некои рафинерии се изградени специјално за рафинирање на таква нафта и префрлањето на други сорти ќе биде премногу скапо за нив.

Типот Урал обично се тргува по пониска цена од Брент. Во текот на изминатите пет години, барел руска нафта е, во просек, еден долар поевтин од реперот во Медитеранот и 1,63 долари во однос на неговата цена во Северозападна Европа, според портпаролот на компанијата за податоци S&P Global Platts.

Разликата се намали минатиот ноември, откако Трамп воведе ограничувања за иранската набавка на нафта, покажуваат бројките на Блумберг. Од почетокот на 2019 година, надолната разлика постепено стана премија за сортата на Урал во северозападна Европа, достигнувајќи разлика од 0,86 долари за барел.

Во медитеранскиот регион, традиционално доминиран од иранската нафта, премијата за интензитет се искачува на над еден долар за барел.

Сепак, ширењето наскоро може повторно да се намали, дури и кон крајот на летото, кога луѓето ги подготвуваат своите автомобили за зима и рана есен, рече Рангелова.

 

Забрането превземање на содржината без претходно одобрение од редакцијата на БанкоМетар.мк