Дали популарните риба и чипс заминуваат во историјата? Сите во Велика Британија си го поставуваат ова прашање.

Причината – рекордното поскапување на струјата, гасот и нивните суровини. 1/3 од рестораните за брза храна најверојатно ќе се затвора, објави „24Часа бг“. Од Федерацијата на производители велат дека цената по порција скокнала за повеќе од 20 отсто во изминатата година поради поскапата риба, компири, масло и струја. За да се справат со напливот на клиенти, повеќето специјализирани дуќани за „риба и чипс“ се свртуваат кон продажба на други брзи оброци.

Рибите за носење и компирите одамна се продаваат завиткани во стари весници. Денес, нивното пакување е помодерно и поеколошки. На нив е напишана и годината на првата продавница за риби и чипс, 1860. Така, 160 години подоцна, индустријата верува дека не е далеку времето кога иконското јадење ќе замине во историјата.

Тие се надеваат на финансиска поддршка од владата и клиентите за да ги поддржат дури и по повисоки цени. Доколку тоа не се случи, „риба и чипс“ ќе стане луксузен оброк кој го има само во рестораните и не е достапно за работничката класа.