Последните податоци на заводот за статистика на Европската унија, Евростат, покажуваат дека 7,6 отсто од Луксембуржаните и 10,2 отсто од Швеѓаните не можеле да си дозволат еднонеделен одмор. Заедно со Луксембург и Шведска, најдобри се Финска, Холандија и Данска, каде 12 отсто од граѓаните не можат да си дозволат една недела годишно.

На дното на оваа ранг листа се Романците, од кои 62,5 отсто можат само да сонуваат да одат на седумдневен годишен одмор. Заедно со Романија, најлошо е во Бугарија и Грција, каде 48,8 односно 43,8 отсто од граѓаните не можат да си дозволат да патуваат.

Неделно патување годишно не можат да си дозволат 41 отсто од Унгарците, 34,2 отсто од Италијанците, 33,8 отсто од Словаците, 27,6 отсто од Полјаците, 18 отсто од Чесите, 16,7 отсто од Словенците и 13,8 отсто од Австријците.

Минатата година 42 отсто од Хрватите немале доволно пари за да одат на одмор, а според овој критериум само Романија, Бугарија и Грција биле полоши од Хрватска во ЕУ, пишува Вечерњи лист.

Просекот во ЕУ е 28,5 отсто.

Евростат ги објави овие податоци на барање на левичарската фракција во германскиот Бундестаг. Според сопствените изјави, 21,9 отсто од луѓето во Германија немале доволно пари за еднонеделен одмор во 2022 година.

Според овие податоци, најпогодени се самохраните родители. Во категоријата „самец со издржувани деца“, 42 отсто од нив во Германија не можат да одат на одмор една недела. Севкупно, домаќинствата со деца беа почесто погодени (23,4 проценти) отколку домаќинствата без деца (20,7 проценти). Засегнати се и пензионерите. За германските податоци биле интервјуирани 40.000 испитаници.