Поранешниот криптопретприемач Сем Бенкман-Фрид во своето сведочење на поротата на судењето за измама призна дека „многу луѓе настрадале“ кога пропаднала берзата FTX што тој ја основал. Поранешниот претприемач вели дека направил многу грешки додека ја водел криптоберзата, пишува BBC.

31-годишниот Американец беше обвинет дека ги лажел инвеститорите и кредиторите и дека крадел пари од клиенти. Тој ги отфрли обвинувањата, наместо да тврди дека постапил со добра волја.

„Мислевме дека можеме да го направиме најдобриот производ на пазарот. Се покажа спротивното. Многу луѓе настрадаа, клиенти, вработени, а компанијата заврши во банкрот“, им рече тој на своите адвокати на воведното испитување.

„Направив низа мали и низа големи грешки“

Бенкман-Фрид изјави пред федералниот суд во Менхетен дека направил „низа мали грешки и низа големи грешки“ додека ја водел сега банкротираната берза. Најголемата грешка, рече тој, е немањето посебен оддел за управување со ризици. Тој рече дека не измамил никого и не земал средства од клиентите.

Бенкман-Фрид почна да сведочи во четвртокот на невообичаеното рочиште откако поротата беше испратена дома. Окружниот судија на САД, Луис Каплан, побара од него да го претстави своето сведочење за вмешаноста на адвокатот во клучните одлуки, за да може да одлучи дали тоа е прифатливо како доказ. Бенкман-Фрид тврди дека постапил по правен совет.

Се обиде да ги измами и заемодавачите на Alameda и инвеститорите на FTX?

Но, обвинителите го обвинија дека користел средства од клиенти на FTX за да го поддржи неговиот криптофокусиран хеџ фонд, Alameda Research, за шпекулативни инвестиции, како и дека донирал повеќе од 100 милиони долари за политички кампањи во САД. Тој, исто така, се соочува со обвиненија за обид за измама на заемодавците на Alameda и инвеститорите на FTX.

Судијата Каплан одлучи дека на Бенкман-Фрид нема да му биде дозволено да сведочи за работата што ја направиле адвокатите на различните заеми што Alameda ги давала на Бенкман-Фрид. Судијата рече дека доказите „би биле збунувачки и многу прејудицирачки бидејќи би имплицирале дека адвокатите со целосно познавање на фактите го благословиле она што го направил обвинетиот“.

Во петокот, адвокатите на Бенкман-Фрид побараа од него да се потсети на времето на МИТ, кога ја делеше куќата со Гери Ванг и Адам Једидија – и двајцата сведочеа против него во случајот.

Бенкман-Фрид рече дека станува збор за бубаторско општество: „Многу друштвени игри, без алкохол“.

„Не бев сосема сигурен што се случи со парите“

Одбраната се обиде да го прикаже како шеф кој е помалку вклучен во одлуките отколку што сугерираше претходното сведочење. На пример, тој рече дека разговарал за целите на FTX, но не го читал или пишувал кодот: „Јас не бев особено добар програмер“.

Бенкман-Фрид рече дека не е сосема сигурен што се случило со парите што клиентите на FTX ги испратиле до Alameda кога ги отвориле своите сметки, верувајќи дека персоналот добро ќе се справи со парите.

Тој вели дека мислел дека парите за отплата на заемите на Alameda се од компанијата – а не од клиентите на FTX како што тврдат обвинителите – и дека никогаш не ги насочил своите пријатели да даваат политички донации.

Спорувајќи го претходното сведочење од други луѓе, тој рече дека не дознал дека Alameda должи 8 милијарди долари депозити на клиенти на FTX до октомври 2022 година.

„Бев многу изненаден“, рече Бенкман-Фрид.

Тој, исто така, рече дека не знаел за некои од специфичните карактеристики на сметката FTX на Alameda, вклучувајќи ја и можноста за позајмување речиси неограничени износи од размената. Обвинителите тврдеа дека поради овие карактеристики, Alameda извршила кражба на средствата на клиентите.

„Работев дури 22 часа на ден и добивав илјадници мејлови“

Бенкман-Фрид сугерираше дека карактеристиките се замисла на некои од неговите врвни соработници во FTX – Гери Ванг и Нишад Синг – додека тие се обидуваа да ја решат неговата загриженост да се осигураат дека тргувањето на берзата се одвива непречено.

Ванг и Синг, кои работеле во FTX, се изјаснија за виновни по различни обвиненија и сведочеа против Бенкман-Фрид на судењето заедно со неговата поранешна девојка Керолин Елисон, која стана извршен директор на Alameda.

Бенкман-Фрид опиша дека работел дури 22 часа на ден и добивал илјадници е-пошта. Тој вели дека сакал да има 60.000 непрочитани пораки во неговото сандаче. Судницата и две дополнителни простории беа преполни со новинари и граѓани. Неговото појавување пред судот уследи по 12 дена сведочење на обвинителството во кое сведочеа блиски поранешни колеги.

Доколку биде прогласен за виновен, може да се соочи со доживотен затвор. Од обвинетите во САД не се бара да сведочат на судење – и често им се советува да не сведочат затоа што отвора можност за вкрстено испрашување од страна на обвинителите.

И покрај ризиците, многу аналитичари кои го следеа судењето предвидоа дека Бенкман-Фрид ќе понуди своја верзија на настаните и ќе се обиде да го поткопа обвинението.