Островската држава ќе може да ги плати сметките за иранската нафта преку размена на изобилството растение што се одгледува таму

Бидејќи Шри Ланка моментално има недостиг од девизи, малата земја сака да плати 251 милион долари увоз на нафта од Иран со чај, соопшти владата во главниот град Коломбо. Двете страни потпишаа договор за порамнување на долгот од 251 милиони американски долари (221 милиони). Иран сега ќе добива чај во вредност од 5 милиони долари од Шри Ланка секој месец. Оваа островска држава во Индискиот Океан е еден од најважните производители на чај во светот, пренесува Ројтерс.

Министерството за насади, кое е одговорно за извозот, во соопштението рече дека размената „нема да прекрши никакви санкции на ОН или САД, бидејќи чајот е класифициран како храна од хуманитарни причини.“ За прв пат, Шри Ланка ќе ги плати своите долгови со чај рекоа од министерството.

„Препорачаната шема ќе ја спаси Шри Ланка од толку потребната странска валута, бидејќи плаќањата кон Иран ќе се вршат во рупии од Шри Ланка преку продажба на цејлонски чај“, се вели во соопштението.

Шри Ланка произведува околу 340 милиони килограми чај годишно. Минатата година извезе 265,5 милиони килограми чај, што ја прави културата што остварува најголема девизна заработка, а во 2020 година приходите му изнесуваат 1,24 милијарди долари.

Портпаролот на Здружението на плантажи, кое ги вклучува сите големи компании за плантажи во Шри Ланка, рече дека трансакцијата е привремено решение за владата.

Зголемен ризик од неисполнување на обврските

Следната година, Шри Ланка ќе мора да отплати долг од околу 4,5 милијарди долари, почнувајќи со меѓународни државни обврзници во вредност од 500 милиони долари во јануари. Гувернерот на Централната банка Аџит Нивард Кабрал изјави претходно овој месец дека Шри Ланка е уверена дека ќе може „непречено“ да го отплати целиот државен долг доспеан во 2022 година.

Но, до крајот на ноември, девизните резерви на земјата се намалија на 1,6 милијарди долари. Овој месец, рејтинг агенцијата Fitch го намали рејтингот на Шри Ланка од CCC на CC, велејќи дека ризикот од неплаќање во 2022 година се зголемува.

Во 2022 година, Шри Ланка има 6,9 милијарди долари исплати за сервисирање на долгот во странска валута, што е еквивалентно на речиси 430% од официјалните бруто меѓународни резерви заклучно со ноември 2021 година, се вели во соопштението на Фич.

Земјата е во лоша економска состојба, делумно поради недостаток на туристи поради пандемијата и има големи долгови. Во моментов, исто така, нема средства да плати за важни увезени стоки како храна и лекови. Покрај тоа, бизнисот со Иран е погоден од американските санкции поради иранската нуклеарна програма.

 

Забрането превземање на содржината без претходно одобрение од редакцијата на БанкоМетар.мк