Што прават Русите во Србија? Станови, кеш, фирми, менувачници…

2022-10-15 14:00

Колку Русите се присутни во Србија секојдневно покажуваат различни показатели. Прво избрзаа да изнајмуваат станови, па ги покачија кириите, а потоа со отворање фирми кои само се множат. Дека не се само на поминување и дека во Србија се чувствуваат како дома, говори и тоа што секојдневно во менувачниците менуваат илјадници долари за домашна валута. Минималниот износ е 500 долари, но вообичаената сума за промена е од 2.000 до 3.000 долари.

Според зборовите на вработените во менувачниците, присуството на Руси било видливо веднаш откако почнале немирите со Украина, менувале големи суми на пари, но изгледало дека само поминуваат. Денес, вели, само зачестило, а менувачките суми не паѓаат. Интересно е и тоа што прво ги подигнуваат парите што ги праќа Western Union и бараат да им бидат исплатени во локална валута.

– Ги има колку сакаш. Доаѓаат секој ден, најчесто во пар, по два-тројца, понекогаш и семејства, но поретко. Најмалата сума што ја разменуваат е 500 долари, иако тоа е поретко, трансакциите им се главно од 2.000 до 3.000 долари, понекогаш и повеќе – вели Виктор од менувачницата во близина на центарот на главниот град.

Секој ден пристигнуваат пари од Русија

Соговорникот на „Блиц Бизнис“ од менувачницата во Вождовац вели дека многу често се случува Русите прво да побараат да ја повлечат сумата испратена преку Western Union, а потоа да ја заменат за локална валута, што значи дека имаат намера да ја потрошат во Србија.

– Често се случува прво да побараат да ги подигнат парите, кои се испратени од Русија, некогаш во нивната валута, некогаш во долари, па потоа да бараат да ги платам во локална валута. Мене никогаш не ми се случило да побараат да купат евра, долари, или било која друга валута – вели соговорникот.

Иако поминаа неколку месеци од инвазијата на Украина и дека и Русите и Украинците масовно ја напуштаа родната земја, а Србија им беше прво прибежиште, фактите покажуваат дека таа земја не е само транзит за нив. Кој им испраќа пари, и дали остануваат во Србија само додека не го повлечат капиталот од родната земја, не се знае, факт е, како што велат во менувачниците, дека не се заинтересирани да купуваат странски пари.

Купување готовина

Според неодамна спроведената студија на „Откритие банка“, половина од руските граѓани, во услови на санкции, имаат намера да носат готовина со себе за да платат стоки и услуги, додека претходно тоа го правел секој петти граѓанин, објави претходно РИА Новости.

Новинската агенција тогаш објави дека во позадина на руската специјална операција во Украина, голем број руски банки биле исклучени од системот SWITF, потсетувајќи дека на почетокот на март меѓународните системи Visa, Mastercard, American Express и јапонскиот JCB ги прекина операциите во Русија.

„Поради санкциите, готовината стана многу попопуларна меѓу Русите, па 21 отсто од нив немаат проблем да платат во готово, а други 29 отсто веруваат дека сега е подобро да носат готовина за да се платат стоки и услуги“, велат аналитичарите.

Учење јазик

На социјалните мрежи не е реткост да се најде оглас во кој Русите бараат приватни часови за да го научат српскиот јазик. Дополнително, често нагласуваат дека се многу подготвени да се дружат со нашите граѓани за да вежбаат разговор.

Факт е дека во државните училишта сè уште не е забележано дека Русите ги запишуваат своите деца, но кај нас е почесто да посетуваат приватни училишта каде нашиот јазик не е главен за разговор, туку некој друг странски јазик.