Вредноста на спојувањата и превземањата (M&A) во 2021-ва година на глобално ниво надмина пет трилиони долари за прв пат досега и го урна рекордот на сите времиња поставен пред речиси 15 години.

Ова беше „спонзорирано“ од обилната ликвидност, која годинава достигна небесни височини и поттикна избезумено завршување на овој тип на бизнис.

Вкупната вредност, според лондонската платформа за финансиски пазари „Dealogic“, изнесува 5,63 трилиони долари, што го надмина рекордниот износ од 4,42 трилиони долари забележан во 2007-ма година, пред избивањето на светската финансиска криза, пренесува „Reuters“.

Технологијата и здравството, кои вообичаено имаат најголем удел на пазарот за „М&А“, повторно го презедоа водството во оваа година, делумно поттикнати од минатогодишната потисната побарувачка кога спојувањата и преземањата паднаа на најниско ниво во последните три години, како глобална финансиска последица на пандемијата со Ковид-19.

Во 2021-ва година, компаниите побрзаа да соберат средства со продажба на акции или обврзници, а големите корпорации го искористија бумот на пазарот на капитал за да ги искористат своите акции како валута за да ги преземат акциите во капиталот, додека финансиските спонзори се собраа во компаниите кои котираат на берзата.

Покрај тоа, силната корпоративна заработка и генерално посветлата економска перспектива им дадоа на директорите доверба да се справат со големи договори за реорганизација, и покрај потенцијалните пречки како што се инфлаторните притисоци.

Меѓу „најголемите трансакции за спојување и превземање оваа година според „Reuters“ се договорите на „AT&T“ од 43 милијарди долари со „Discovery“, како и 34 милијарди долари во аквизициите на „Medline Industries“ во првата година и најавата на инвестицискиот фонд на „KKR“ за втората година за преземање на најголемиот италијански телекомуникациски оператор, Телеком Италија, проценувајќи го на околу 40 милијарди долари, вклучувајќи го нето долгот, што би било најголемото купување приватен капитал досега во Европа, доколку се реализира, и второ по големина на глобално ниво.