1. Поставете јасни очекувања со вашето семејство
Првиот чекор е да поставите многу јасни очекувања со секој со кој ја делите куќата. Ова може да биде брачен другар, партнер, деца, цимери итн. Погрижете се да разберат дека работата од дома не значи дека сте „дома“. Работното време треба да се третира како работно време.

2. Оптимизирајте го вашиот канцелариски простор
Една од најдобрите работи што можете да ги направите е да ја оптимизирате вашата домашна канцеларија за продуктивност. Како точно ќе го направите ова ќе зависи од огромен број фактори. На пример, ако живеете сами во семеен дом од 250 квадратни метри, потребите на вашата домашна канцеларија се различни отколку ако живеете со вашиот сопружник и три деца во стан од 150 квадратни метри. Во секој случај, целта е да се создаде зона без пречки која е погодна за продуктивност и фокус. Кога ја оптимизирате вашата канцеларија, размислете за клучните елементи како што се звучна изолација, осветлување и ергономијата. Сакате да ви биде удобно, но не толку за да ризикувате да дремете.

3. Прекумерно комуницирајте со вашиот тим
Добрата комуникација е задолжителна на секоја работна позиција. Сепак, особено е важно кога работите од далечина и го немате луксузот да разговарате лице в лице со колегите.Прекумерната комуникација не значи да ги бомбардирате вашите соработници со непотребни пораки. Наместо тоа, тоа значи внимателно комуницирање на информации за да нема забуна. Еден предлог е да се организира утринска 15-минутна средба преку Зум. Можете исто така да организирате уште 15-минутно собирање на крајот од работниот ден.

4. Користете ги вистинските дигитални алатки
Еден од најдобрите начини да ја зголемите продуктивноста на вашата далечинска работа е со користење на вистинскиот пакет на дигитални алатки. За среќа, овие денови има алатка за речиси сè. На пример, ако дел од вашата работа е да потпишувате или одобрувате документи на дневна основа, користењето на некој вид алатка за електронски потпис е одличен начин да ја зголемите безбедноста и да заштедите време. Или да речеме дека поминувате многу време на средби со клиенти и потенцијални клиенти. Користењето на софтверот за закажување состаноци го спречува обидот напред-назад да се најдат времиња што се погодни за секого. Можете само да ги натерате луѓето да се резервираат во вашиот календар.

5. Променете ја вашата работа од домашна средина
Не мора да трошите 100% од вашето време работејќи надвор од вашата домашна канцеларија. Иако ова веројатно треба да биде вашата „домашна база“, добра идеја е да ги промените работите.

Една од најголемите придобивки да се работи од дома е фактот дека можете слободно да се движите. Размислете да поминете некое време во кафулиња или работни места. Или можеби сакате да патувате една недела и да работите од нов град?

Работата од дома ќе остане уште долго време
Работата на далечина веќе не е исклучок од правилото во бизнисот. Во многу индустрии, тоа стана норма. Значи, ако сакате да бидете успешни во вашата кариера, важно е да научите како да работите продуктивно и ефикасно од каде и да сте.