Недостигот на мед е една од главните причини за високата цена но и за се почестите фалсификати кои се појавуваат на пазарот. Производителите велат дека на пазарот има и огромно количество лажен мед, а кој е вистински, а кој фалсификуван, тешко се препознава со голо око, велат пчеларите.
Иако надлежните инспекции, полицијата и другите државни служби со години се обидуваат да се справат со фалсификаторите и фалсификатите, на српскиот пазар има се помалку квалитетен мед, а се повеќе производи со сомнително потекло и уште посомнителен квалитет.

Лажниот мед е поевтин, а бидејќи профитот е мотив зад секоја измама, купувачот е двојно оштетен, тој платил за копија која за разлика од вистинскиот мед не е ниту квалитетна храна ниту лек. Посебно е скап багремов домашниот мед, кој во моментов не може да се купи под 1.500 динари за килограм, а познато е дека колку е поскапоцен производот, толку е поизложен на фалсификување. Кај медот тоа најчесто се прави со додавање на шеќерен сируп.Пчеларите велат дека веќе ги мачат лошите временски услови, а на пазарот се појавуваат големи количества мед од сомнително потекло.

Покрај познатата изрека „ако не знаеш што е добро, знаеш што е скапо“, пчеларите откриваат на кои други начини можете да препознаете дали купувате вистински домашен или лажен мед.

– Најбезбеден начин да се добие природен мед е да се купи директно од пчеларот. Невозможно е точно да се каже кој пчелен мед е вистински, а кој фалсификуван со голо око, тоа може прецизно да се утврди само со анализа. Еден начин да го препознаете е тоа што кога медот се зема во лажица, се крева нагоре, тој се спушта во ситни нишки додека е на лажицата. Со сомнителен мед се појавуваат капки – изјави за РИНА проф. д-р Светомир Стаменковиќ.