Индустријата за брза храна, како и целата гастрономија, претрпе сериозни загуби оваа година

Наспроти позадината на кризата предизвикана од коронавирусот, синџирите за брза храна сè повеќе се потпираат во своите планови за раст на Германија на гранки со можност за нарачка и купување директно од автомобилот (Drive-in).

Kentucky Fried Chicken (KFC) планира да отвори 25 нови ресторани годишно во помалите градови до 2025 година и скоро сите треба да имаат drive thru, објави компанијата во Ратинген. До денес, германската подружница на американската групација има 174 ресторани во федералната република, од кои 110 со пункт за купување од автомобил.

И во Бургер Кинг, новите ресторани исто така треба да можат да нарачуваат директно од автомобилот. Причината е прозаична: Сè повеќе клиенти сакаат храна што им е доставена без да влезат во ресторанот. „Во времето на коронавирусот, луѓето сакаа да јадат докажана храна, но истовремено и да се држат на дистанца“, рече Корнелиус Еверке, директор на Бургер Кинг за Германија.

Индустријата за брза храна, како и целата гастрономија, претрпе големи загуби оваа година. Особено недоволно застапени се рестораните во трговските центри, железничките станици, аеродромите и автопатите. На пример, резултатите од ланецот брза храна Мекдоналдс за третиот квартал ги разочараа аналитичарите, останувајќи далеку под предвидувањата.

Општо, сепак, индустријата не беше засегната толку колку рестораните. И ова е логично, бидејќи барем во Германија KFC, Бургер Кинг и лидерот на пазарот Мекдоналдс исто така може да понудат услуги за испорака – и продажба на шалтери за автомобили. Во Сојузната Република, уделот на продажбата на Drive-in во вкупната продажба нагло скокна за сите три ланци.

И само пред неколку дена, Бургер Кинг се одлучи во Велика Британија на необичен трик за рекламирање, поради необичните времиња. „Нарачајте од Мекдоналдс“, објави Бургер Кинг Велика Британија на Инстаграм. „И никогаш не помислувавме дека ќе го напишеме тоа еден ден“, велат од компанијата.

Сепак, со понуди за земање домашна храна или нарачки од дома, можно е компаниите да се издржуваат кога се блокирани. Во Англија, како и во Германија, постои делумна блокада на ресторани, пабови и кафулиња кои се делумно затворени.

 

Забрането превземање на содржината без претходно одобрение од редакцијата на БанкоМетар.мк