Винарската визба „Тиквеш“, на пет месеци пред официјалниот старт на годинешната берба, започна со процесот на дефинирање на соработката и потпишување договори со лозарите.

На денешната средба со лозарите во винарницата во Кавадарци, раководството на „Тиквеш“ го презентираше начинот на кој ќе се одвива меѓусебната деловна соработка, а која, како што беше наведено, се темели на почитување на светските стандарди за одгледување на лозјата, како и точните критериуми според кои ќе се одредува квалитетот на грозјето.

На овој состанок беа определени и количините кои ќе бидат откупени, како и рамковната цена за грозјето, кои се повисоки од ланските, како и дополнителните бонуси за предаденото грозје со екстра квалитет наменето за производство на премиум вина. На лозарите им беа дадени и насоки за динамиката на берба и прием на грозје во винарницата, за да се избегнат несакани појави на различни притисоци и уцени за прием на грозје од страна на поединци кои немаат регулирани договорни односи со винарницата, а се мотивирани од други интереси кои немаат никаква врска со вистинското лозарство и винарство.

„Со оваа средба ја продолжуваме воспоставената практика на разговори и потпишување договори со нашите партнери-лозарите, многу порано пред почетокот на бербата. На овој начин сакаме да им дадеме поголема сигурност на лозарите и да го зајакнеме нашето партнерство со нив, што е наша стратешка определба. Впечаток е дека лозарите се задоволни од понудените услови, најавените количини и цени за откуп, а покажаа и вистинско разбирање за потребата од почитување на стандардите за одгледување на грозјето кои се гаранција за висок квалитет што е неопходен за производство на квалитетни вина кои се бараат на пазарите ширум светот“, велат во „Тиквеш“.

Во „Тиквеш“ очекуваат дека оваа година ќе бидат потпишани и над 2000 договори за деловна соработка со лозарите.