Две од нив се одржаа во последната недела

Откако инвеститорите поминаа една деценија фрлајќи пари во стартапите на Силиконската долина, за да можат да продолжат да растат додека беа приватни, нишалото замавна во спротивна насока, а технолошките првични јавни понуди беа поголеми од кога било, објави CNBC.

Три од 10-те најголеми технолошки ИПО на американски компании (во однос на собраниот капитал) се одржаа оваа година. Две од нив се случија последователно во денови оваа недела, кога DoorDash и Airbnb започнаа со трговија на 9 и 10 декември, соодветно. Третото големо рангирање беше на развивачот на софтвер Snowflake, кое дебитираше на берзата во Њујорк во септември.

Секоја од предметните компании собра повеќе од 3 милијарди долари и има пазарна капитализација помеѓу 55 и 100 милијарди долари, што ги става на списокот на 30 највисоко оценети американски технолошки компании. Пред да излезат во јавноста, нивните проценки беа двоцифрени милијарди долари. Сите три компании привлекоа големи инвестиции од приватни фирми, менаџери на фондови, стратешки инвеститори и суверени фондови.

Високо рангираните технолошки компании имаат корист од вжештениот пазар, кој продолжува да расте и покрај деветте месеци во кои светот се бори со пандемија на коронавирусот со сериозни економски последици. Во 2021 година може да се наведе и нова група на софтверски компании во развој, вклучително и развивачи на cloud софтвер како UiPath и Databricks.

„Големата понуда на ризичен капитал и други извори на приватен капитал од суверено богатство и заеднички фондови пред ИПО го зголемува рејтингот на приватниот пазар“, рече ,Џеј Ритер, професор по финансии на Универзитетот во Флорида и експерт за првични јавни понуди. Според него, сето тоа им овозможи на компаниите како Snowflake, DoorDash и Airbnb да соберат приватен капитал под атрактивни услови, па затоа не брзаат да излезат во јавноста.

Иако штотуку поминаа најголемите понуди за 2020 година, постои шанса да се биде сведок на уште една пред крајот на годината – од мрежната малопродажба Wish. Во исто време, се тврди дека компанијата за игри Роблокс ќе го одложи своето ИПО за 2021 година.

Ако погледнеме наназад една година пред пандемијата, уште две компании се приклучија на списокот со 10 најголеми примарни јавни понуди за технологија во САД – Uber и Lyft. Uber собра повеќе од 8 милијарди долари во мај 2019 година, со што стана втор по големина ИПО, рангирајќи се само по Фејсбук. Социјалната мрежа направи рекорд од 16 милијарди долари во 2012 година. Во март 2019 година, Лифт собра 2,6 милијарди долари и стана осми на оваа листа.

Скапиот деловен модел

Четири од петте големи понуди помеѓу 2019 и 2020 година – Uber, Lyft, DoorDash и Airbnb, се лидери во заедничката економија. Тие ги поврзуваат бизнисите со потрошувачите преку технологија и логистика и земаат дел од секоја трансакција.

Сите четири компании се потпираа на големиот проток на надворешен капитал за да ги прошират своите мрежи, да ги промовираат своите услуги и брзо да се прошират на нови пазари ангажирајќи агресивно и нудејќи стимулации за двете страни на пазарот. Со толку многу запален капитал, само Airbnb беше во можност да генерира нето профит во последниот квартал, по намалувањето на трошоците, буџетите за маркетинг и 25% од работната сила на компанијата поради пандемијата.

Со Snowflake е поинаку. Продава cloud софтвер и се потпира на повеќе традиционални стратегии на претпријатието. Во септември собра 3,9 милијарди долари и го направи најголемото ИПО на фирма специјализирана за развој на софтвер во историјата. Понудата ја процени на 33 милијарди долари, сума што повеќе од двојно се зголеми кога компанијата започна со тргување.

Иако тие собраа повеќе пари на нивните ИПО-а од која било друга технолошка компанија пред нив, нивните перформанси сугерираат дека тие би можеле да соберат уште повеќе пари без понатамошно дејствување.

„Освен за време на доктрината (1999-2000), никогаш не сум видел такво нешто во толку многу компании“, напиша Дејвид Голден, партнер на „Револушн венчрс“ во Сан Франциско, кој претходно управуваше со банкарството за технологија за инвестиции на „JP Morgan“.