Бројот на вработени во ноември остана на 819 илјади под нивото на пред-пандемијата, со повеќе од една третина од падот на вработеноста од хотелскиот сектор.

Бројот на намалувања на работни места во Велика Британија објави рекорден раст во кварталот кој заврши на крајот на октомври, што отвора повеќе прашања во врска со одбивањето на министерот за финансии Риши Сунак да ги продолжи програмите за поддршка на работниците само неколку часа пред истекот на истите, според Блумберг.

Отпустите се зголемија за рекордни 217 илјади за периодот што се разгледува, покажуваат податоците на Заводот за национална статистика. Во исто време, бројот на вработени во ноември остана на 819 илјади под нивото на пред-пандемијата, со повеќе од една третина од падот на вработеноста од хотелскиот сектор.

Мрачните податоци веројатно ќе ги интензивираат критиките кон Сунак во услови на најголем економски пад на земјата во последните 300 години.

На крајот на ноември, владата издвои повеќе од 4 милијарди фунти за поддршка на невработените, со тоа што Сунак од 31 октомври ја прошири поддршката за деловна активност и заштита на работните места, откако стана јасно дека ќе се воведе нова блокада поради коронавирусот.

Мерките за заштита на работното место се продолжени до март 2021 година, но многу компании одлучија да го намалат бројот на вработени. Невработеноста во Велика Британија се зголеми за 241,000 за три месеци до крајот на октомври, и се искачи на 4,9%, највисоко од 2016 година.

Минатата недела, Rolls-Royce Holdings Plc објави дека укинува 5.000 работни места поради намален воздушен сообраќај што влијае на бизнисот со мотори на авиони.