– Кинеското Министерство за надворешни работи ја отфрли загриженоста што ја покренаа членките на Г7 за потребата да се „раздвои“ од втората по големина економија во светот.

Портпаролот на кинеското Министерство за надворешни работи Ванг Венбин посочи дека не треба да се прекинат односите со Кина и Пекинг не треба да биде цел.

Тој потенцира дека на кинескиот огромен придонес за растот на глобалната економија треба да се гледа како можност, а не како проблеми.

Ванг без да ги спомне САД, наведе дека „хегемонистичките“ политики „малтретирањето“ и размислувањето од „ерата на Студената војна“ се најголеми ризици за светот.

Како што Пекинг се приближува до Москва, земјите од Г7 се повеќе изразуваат загриженост дека станале премногу зависни од кинескиот увоз во некои критични области.