Министерството за финансии на САД на 16 април соопшти дека Виетнам, Швајцарија и Тајван ги надминале праговите за можна манипулација со валутата според американскиот трговски закон усвоен во 2015 година, но сепак се воздржа од официјално обвинување за манипулација со друг американски закон.

Во својот прв шестмесечен извештај за тргување со девизи, подготвен од канцеларијата на eтенет Јелен, Министерството соопшти дека ќе започне „интензивни консултации“ со Тајван и ќе одржи слични разговори со Виетнам и Берн откако администрацијата на поранешниот американски претседател Доналд Трамп го идентификуваше вториот две земји.за манипулатори во декември 2020 година.

Тимот на министерот Јелен објави дека Тајван, Виетнам и Швајцарија ги надминаа валутните лимити утврдени во 2015 година во 2020 година: билатерален трговски вишок со САД од над 20 милијарди долари. долари; девизни интервенции кои надминуваат 2% од БДП; глобални вишоци на тековни сметки над 2% од БДП. Сепак, и покрај овие наоди, Министерството за финансии смета дека нема доволно докази според законот од 1988 година дека трите земји манипулирале со нивните девизни курсеви за да добијат трговска предност или да избегнат прилагодувања на платниот биланс.

Портпарол на Министерството за финансии на САД изјави дека наодите во извештајот ги земаат предвид огромните нарушувања во трговијата и протокот на капитал предизвикани од пандемијата КОВИД-19 и фискалната и монетарната политика на владата како одговор на штетата. Експертот додаде дека „резултатите веројатно би биле малку поинакви“ во нормални услови, вклучително и за трите фарми што ги надминаа границите. Според Министерството за финансии, здравствената криза ќе продолжи да влијае на позициите на тековната сметка и следната година, бидејќи закрепнувањето е побрзо во некои економии и заостанува во други.

Насочените интензивни консултации вклучуваат формални разговори во кои од Виетнам, Тајван и Швајцарија се бара да развијат планови со специфични мерки за решавање на потцената на нивните валути и надворешните нерамнотежи. Овие преговори ќе им помогнат на американските финансиери да ги утврдат причините зошто нивните тројца трговски партнери спроведуваат големи интервенции на девизните пазари.

Берн ги отфрли проценките на Министерството за финансии на САД и негираше вмешаност во каква било форма на манипулација со валути.

Американците истакнуваат дека никој од другите најголеми трговски партнери на нивната земја не ги крши критериумите на законите за кршење на валутата од 1988 или 2015 година. Тие ја повикуваат Кина да ја подобри транспарентноста во врска со девизните интервенции, политиката за управување со девизниот курс, односот помеѓу централната банка и девизното работење и државните кредитни институции и пазарот на оф-шор јуани.

Единаесет земји се идентификувани и ставени на Списокот за наб Watchудување за нивните практики во валути: Кина, Јапонија, Јужна Кореја, Германија, Ирска, Италија, Индија, Малезија, Сингапур, Тајланд и Мексико. Сите, со исклучок на Ирска и Мексико, се појавуваат во извештајот за конгресот во 2020 година.

Девизните пазари слабо реагираа на извештајот на Министерството за финансии на САД, при што швајцарскиот фрак падна малку, а мексиканскиот пезос благо се намали. Според аналитичарите, наодите може да направат одреден притисок врз Виетнам и Берн, но во никој случај нема да ја свртат Швајцарската национална банка од нејзината ултра-дарежлива монетарна политика. Експертите коментираат дека наодите на администрацијата звучат како да не сакаат да ги навредуваат оние партнери кои ќе играат најважна улога во ограничувањето на Кина.