Во Халкбанк АД Скопје отворена е донаторска сметка за помош за настраданите од катастрофалниот земјотрес што го погоди централното подрачје на Кахраманмараш-Пазарџик во Туркије. Сите кои сакаат да донираат средства, уплатата можат да ја направат на сметката 270-0641538507-69, со назнака МАТТО ПОМОШ ЗА НАСТРАДАНИТЕ ОД ЗЕМЈОТРЕСОТ ВО РЕПУБЛИКА ТУРКИЈЕ.

Дополнително, за сите донации кои ќе бидат извршени преку Халкбанк АД Скопје кон сметките што ги има отворено Халкбанк Туркије во рамките на „Хуманитарната акција“ која ја започна Центарот за управување со катастрофи и вонредни состојби (АФАД) при Министерството за внатрешни работи на Република Туркије, нема да се наплаќа провизија.

Станува збор за следните сметки преку кои што може да се врши уплата од странство:

Код на институцијата Назив на институцијата Број на сметка

50061900 АФАД-ТЛ TR88 0001 2009 4080 0005 0002 28

50061901 АФАД-УСД TR75 0001 2009 4080 0058 0002 92

50061902 АФАД-ЕУР TR48 0001 2009 4080 0058 0002 93

ПР-текст