Директорот на Електрокоин Никола Шкориќ, детално објаснува што доведе до експлозија на најпознатата криптовалута, чија цена надмина 50 илјади долари.

Надминувањто на границата од 50 илјади долари беше поттикнато од веста дека американскиот производител на автомобили Тесла инвестирал 1,5 милијарди долари во биткоин и дека нивните автомобили ќе можат да се купуваат со таа крипто валута. Но, ова е само еден во низата позитивни настани што ги туркаат крипто-валутите кон мејнстримот, пренесува Телеграм.

ЈП Морган предвидува дека биткоинот може да достигне 146 илјади долари

„Тоа е само продолжение на силните процеси на афирмација на биткоинот како легитимна мејнстрим класа на инвестиции кои се во силна нагорна линија од 2020 година“, вели Скориќ.

Имено, Шкориќ посочува дека минатата година многу земји подобро го регулираа пазарот на криптовалути, што овозможи формирање на лиценцирани инвестициски фондови.

„Ова широко им ја отвори вратата на институционалните инвеститори да инвестираат во криптовалути на начинот на кој се навикнати – преку финансиски инструменти наместо самите средства – криптовалути“, вели тој.

Тој смета дека најголемата вест во 2020 година беше влез на пензиски фондови, големи банки на Вол Стрит и други институционални инвеститори во светот на криптовалутите.

„Овие се најконзервативните инвеститори, така што нивната инвестиција во криптовалути испрати силен сигнал до сите други дека крипто-валутите станаа мејнстрим. Тоа започна невидено зголемување на цената на биткоинот, со можност за понатамошен раст “, објаснува Шкориќ.

Во моментов има 7.800 крипто-валути

Освен биткоинот, кој е најпознат, има и голем број други криптовалути, па се поставува прашањето дали има воопшто смисла и зошто некои криптовалути се попопуларни од другите.

„Тимот CoinMarketCap.com вели дека има повеќе од 7.800 различни крипто-валути во почетокот на 2021 година. Тоа е нов и погонски пазар и нормално е што многу луѓе сакаат да пробаат и да го земат својот дел од питата на ветувачкиот пазар на криптовалути. Но, се очекува да преживеат само околу 1% од крипто-валутите. Исто како и во класичниот бизнис, крипто-валутите кои решаваат вистински проблеми и нудат одржливи и лесни решенија за корисникот, ќе преживеат “, вели Шкориќ.

Тој исто така верува дека во моментот има голема смисла на голем број валути, бидејќи екосистемот сè уште се развива, расте и нуди различни решенија. Но, тој исто така вели дека е тешко однапред да се знае што ќе прифати пазарот и какви видови криптовалути ќе преживеат.

„Причините за популарноста на криптовалутите се слични на популарноста на класичните бизниси. Кога ги апстрахираме технолошките специфики на крипто-валутите, сето тоа се сведува на квалитетот на услугата, уникатноста и вредноста на понудата, довербата во заедницата и угледот “, објаснува тој.

Биткоинот има околу 60 проценти удел на пазарот

Тој исто така вели дека криптовалутите се разликуваат во низа фактори, од технолошки претпоставки, брзина, начин на создавање, ширина на прифаќање и една од клучните разлики е целта. Додека некои крипто-валути служат како алтернатива на парите – други се развиени за да служат како платформи за развој на блокчеин технологиите или имаат одредена цел во екосистемот на блокчејн.

„Биткоинот е најстарата криптовалута и во моментов има најголем удел на пазарот – околу 60%. Неговата вредност е поврзана со големиот број места каде што се прифаќаат биткоините како средство за плаќање, ниските трошоци за пренос, високата безбедност, брзината на обработка на трансакциите и довербата на јавноста. Биткоинот беше развиен како децентрализирана алтернатива на парите, и во моментов е наведен како еден вид „дигитално злато“, односно средство за складирање вредност.