Berkshire Hathaway  ги напушта своите конзервативни ставови, свртувајќи се кон мобилни услуги за плаќање

Уорън Бъфет инвестира 600 млн. долара в две финтех компании

Американската компанија Berkshire Hathaway, американска холдинг-компанија за милијардери и легендата на инвеститорите, Ворен Бафет, планира да инвестира во две финтек компании за мобилни плаќања, во спротивност со конзервативните правила до сега.

Конгломератот, кој досега купи акции во компании со стабилни позиции на берзите, инвестираше околу 600 милиони долари во две финтек претпријатија со фокус на пазарите во развој – Paytm и StoneCo Ltd.

Двете финансиски операции ги води највисокиот менаџер на Беркшир Хатавеј, Тод Комбс.

Во август, компанијата на Бафет успеа да се здобие со удел од 300 милиони американски долари во Paytm. Компанијата се наоѓа во Индија и стои зад најпопуларната мобилна платежна услуга во земјата.

Од друга страна, Беркшир Хатавеј прави слична инвестиција, купувајќи удел од бразилската мобилна платежна компанија StoneCo, која излезе на берзата минатата недела.

Досега, Бафет се потпираше на добро познати имиња како IBM, Coca-Cola и Wells Fargo, кои имаат долга и успешна историја на берзата.

Во август, стана јасно дека тој го зголеми својот удел во технолошката група на Apple во вториот квартал. Покрај тоа, за прв пат Бафет, исто така, става пари во “Голдман Сакс”.

Ова не е единствената банка што ќе влезе во инвестициската листа на Беркшир, а таму ќе се појави у американскиот Банкропс. Во меѓувреме, Беркшир се откажува од Велс Фарго.