Со секојдневното развивање на технологијата и глобализацијата, така се зголемува и бројот на луѓе кои бараат работа во странство. Интернетот е еден од најпопуларните извори за пронаоѓање на вакви огласи, но исто така е и место каде може да се сретнете со многу измами и лажни ветувања, пишува denar.mk.

Како да ги препознаете и да ги избегнете ваквите огласи? Еве неколку совети:

– Проверете го името и репутацијата на работодавачот. Побарајте ги неговите контактни податоци, веб-страница, социјални мрежи и други извори на информации. Ако не можете да ги најдете или ако се сомневате во нивната веродостојност, тоа е знак за предупредување.

– Не плаќајте никакви такси, депозити или провизии пред да започнете со работа. Сериозните работодавачи нема да ви бараат да им испратите пари за виза, превоз, сместување или други трошоци. Ако ви побараат такво нешто, тоа е веројатно измама.

– Не давајте ги вашите лични и финансиски податоци без да сте сигурни во тоа кому и зашто ги давате. Избегнувајте да ги давате вашиот број на лична карта, пасош, банкарска сметка, кредитна картичка или други чувствителни информации. Овие податоци може да се искористат за идентитетска кражба или за други злоупотреби.

Другите совети ТУКА