Неговата цена го премина прагот од 1.500 долари за унца за прв пат по шест години

Златото е на добар пат да ја забележи својата најдобра недела од 2016 година, откако го премина прагот од 1.500 унца за прв пат по шест години. Цената на среброто е близу до нејзиниот врв во 14 месеци, пренесува Блумберг.

Двата метали забележаа големи придобивки во услови на загриженост во врска со изгледите за глобалната економија и континуираниот пад на каматните стапки од централните банки ширум светот. Тековната трговска војна меѓу САД и Кина исто така ја зголеми побарувачката за средства „за азил“, при што трговците и аналитичарите учествуваа во неделното истражување на Блумберг скоро едногласно во нивните прогнози за силен пораст на цената на златото.

Залихите на скапоцени метали се зголемија за 4,3% оваа недела, што е најголем раст од април 2016 година. Цената на среброто се зголеми за 0,5% на 17,0122 американски долари за унца.

Во петокот беа објавени нови податоци кои покажуваат застој во глобалната економија откако Велика Британија неочекувано ја регистрираше својата прва контракција од финансиската криза. Големите европски индекси се намалени, а азиските берзи се „збунети“, бидејќи позитивното чувство на силниот ден на Вол Стрит беше компензирано со продолжување на трговските тензии.

Инвеститорите продолжуваат да се фокусираат на тргуваните фондови поддржани од злато, при што инвестициите се зголемуваат за деветти ден по ред во четврток на највисоко ниво од март 2013 година. ETF со поддршка на среброто, исто така, регистрираат големи приливи на капитал и се близу до највисоко ниво во историјата. Голдман Сакс смета дека растот на инвестициите во ЕТФ е клучен фактор зад прогнозите на банката дека цената на златото ќе достигне 1600 долари во наредните шест месеци.

 

Забрането превземање на содржината без претходно одобрение од редакцијата на БанкоМетар.мк