По падот на цената во 2022 година, биткоинот и другите криптовалути можат да бидат среќни оваа година.

Цената на биткоинот е повеќе од двојно зголемена од почетокот на годината, од околу 16.600 долари за биткоин на првиот ден од годината на повеќе од 34.100 долари за биткоин во моментов, а во еден момент беше над 35.000 долари.

Сè уште не е на ниво на раст во 2021 и 2022 година, но криптоаналитичарите предвидуваат дека растот би можел да се забрза до крајот на оваа година. Последен пат цената на биткоинот беше на ова ниво во средината на 2022 година. Исто така, растот на цената во текот на оваа година е многу постабилен од претходните години, со помали флуктуации, а тоа е многу важно за инвеститорите.

Имено, иако биткоинот беше замислен како валута и замена за „класичните“ пари, тој првенствено сè уште се користи како инвестициско средство, а притоа и високоризично. Големиот скок на цената во последните неколку дена е резултат на очекувањата дека ќе бидат овозможени биткоин ETF.

Што е биткоин ETF?

ETF (Exchange Traded Fund) се средства наменети за мали инвеститори, а нивната работа е да прибираат мали инвестиции од голем број инвеститори, со кои тие стекнуваат удел во фондот, а фондот понатаму ги вложува вкупните собрани средства, на пр. во акции.

Со нив се тргува и на берза, што е предност во однос на другите фондови, а наплаќаат многу пониски провизии во однос на другите облици на инвестирање. Тие се регулирани и се сметаат за релативно безбедна форма на инвестирање. Иако секако сè зависи од тоа во што инвестира конкретниот ETF.

Биткоинот досега не можеше да биде предмет на инвестирање во ETF бидејќи тоа не е дозволено со владините регулативи. Поминаа десет години (2013) откако првата апликација до Комисијата за хартии од вредност на САД (SEC) за прифаќање на биткоин ETF, Winklevoss Bitcoin Trust, беше официјално одбиена во 2017 година.

Grayscale Investments, инвестициска компанија за криптовалути, официјално поднесе барање за својот Grayscale Bitcoin Trust во 2017 година, но го повлече откако стана јасно дека SEC нема да даде позитивно мислење.

До денес, Greyscale Bitcoin Trust (GBTC) е најголемата и најпопуларна доверба за биткоин, но сè уште не е наведена на берза во САД. Таа година, апликациите за уште десетина биткоин ETF беа испратени до комисијата, но сите беа одбиени со образложение дека се подложни на измами и манипулации на пазарот.

Обидот да се добие регулаторно одобрение за воспоставување на биткоин ETF трае веќе една деценија

Обидите да се дозволат биткоин ETF не престанаа. Во јануари 2019 година, беше побарано одобрение за Bitwise Bitcoin ETF Trust, но беше одбиено. Компанијата Wilshite Phienix се обиде да ја „продаде“ идејата за биткоин ETF фонд на Комисијата со барање дозвола за основање фонд кој освен во биткоин ќе инвестира во американски обврзници, но и тоа барање беше одбиено.

Следеа повеќе обиди низ годините, но сите беа одбиени од Комисијата за хартии од вредност. Една од компаниите што се обидуваше да добие одобрение низ годините, Greyscale, ја тужеше КХВ.

Судијата на американскиот Апелационен суд, Неоми Рао, нареди преиспитување на одлуката да се одбие одобрението за котација на биткоин ETF во сива скала, критикувајќи ја одлуката како „произволна и каприциозна“. SEC имаше право на жалба, но не го искористи.

Во средината на оваа година, Комисијата за хартии од вредност на САД ги прифати барањата за создавање на биткоин ETF од шест компании, вклучувајќи ја и озлогласената инвестициска компанија BlackRock. Ова е првиот чекор во процесот на одлучување дали средствата со ваква инвестиција ќе бидат одобрени на регулираниот пазар.

Дали американската комисија за хартии од вредност конечно ќе попушти?

Најновиот пораст на цената на биткоинот е првенствено поврзан со очекувањата дека Комисијата за хартии од вредност на САД ќе одобри создавање на биткоин ETF за прв пат во историјата, што треба да доведе до околу 600 милијарди долари свеж прилив на капитал во крипто пазар.

Биткоин ETF би им овозможил на инвеститорите кои претходно биле претпазливи за криптовалутите да пристапат до оваа форма на инвестирање/средство преку размена, што ја зголемува безбедноста поради многу поголемата регулација на размената во споредба со крипто-пазарите и би довело до нов бран на инвестиции во криптовалутата пазар.

Вредноста на средството со кое се тргува во суштина зависи од тоа колку луѓе го користат, така што повеќе инвеститори треба да го „зајакнат“ биткоинот и пазарот на криптовалути воопшто. Голем број нови инвеститори треба да ги стабилизираат и ценовните флуктуации, кои оваа година се помали од претходните години, но криптовалутите се уште се сметаат за високоризична инвестиција.

Криптовалутите се најраспространети во релативно сиромашните земји

Според најновиот извештај на компанијата за анализа на пазарот на криптовалути Chainalysis, криптовалутите се најраспространети во земјите со низок среден приход, особено во Индија, Нигерија и Виетнам. Ова е резултатот добиен со корекција на трговијата со криптовалути за куповната моќ на поединечна земја.

Меѓу десетте земји со највисок индекс на преваленца на криптовалути, само една е високо развиена, САД. Украина е рангирана на четвртото место во светот во однос на прифаќањето, кога е прилагодена за куповната моќ.

Споредено со 2021 и 2022 година, ширењето опадна насекаде во светот, но најмалку во земјите со понизок среден приход. Во земјите со ниски приходи, преваленцата опадна најмногу. Но, аналитичарите од Chainalysis веруваат дека ова е добра вест за идниот раст на цената на криптовалутите, бидејќи земјите со низок среден приход се оние кои брзо растат економски, имаат растечка популација и во нив живеат 40 отсто од светската популација.

Севкупно, Северна Америка сочинува речиси четвртина (24,4 проценти) од вкупниот волумен во светот. Регионот сè уште е глобален лидер во користењето финансиски услуги преку криптовалути (DeFi) по обем на трансакции, но учеството во вкупниот обем се намалува.

Кина беше лидер во криптовалутите, но Комунистичката партија ги забрани

Учеството на Латинска Америка во вредноста на глобалните трансакции е 7,3 отсто, а најмногу криптовалути се користат во Аргентина. Бидејќи земјата е во валутна криза и вредноста на националната валута постојано паѓа, криптовалутите се почесто се користат паралелно.

Дури 5 милиони Аргентинци од вкупно 46 милиони користат криптовалути, а широко е распространета употребата на „крипто-картичката“ Lemon Valet која плаќа за купувања во продавници со криптовалути. Слично се случува и во Венецуела поради падот на вредноста на националната валута.

Централна, Западна и Северна Европа сочинуваат 17,6 отсто од светскиот пазар, а криптовалутите се најраспространети во Обединетото Кралство. Сепак, во споредба со првата половина на 2022 година, во првиот дел од оваа година, употребата на криптовалути опадна во повеќето земји. Во Источна Европа, Русија води во однос на вкупниот обем на тргување.

Јужна и Југоисточна Азија сочинуваат 19,3 отсто од светскиот пазар и се дом на најмногу земји кои глобално водат во ширењето на криптовалутите, шест од десет земји. Економската криза во Пакистан ги „турка“ луѓето кон употреба на криптовалути, иако тоа е законски забрането.

Уделот на Источна Азија е 8,8 отсто и се чини дека кинеските власти ефективно го потиснуваат ширењето на криптовалутите. Јужна Кореја и Јапонија го предводат патот, и покрај огромната популација на Кина. Во 2019 година, токму поради Кина, источна Азија беше глобален лидер, со учество во глобалните трансакции од 30 отсто. Главната причина за таквиот пад е низата забрани за каква било форма на активност на криптовалути во Кина.

Во остатокот од светот, Турција и Нигерија можат да се издвојат како регионални центри на крипто индустријата, најмногу како заштита од висока инфлација во овие земји.

Криптовалутите станаа нешто поразлично од она што првично беше планирано

Биткоинот измина долг пат од своите првични идеи. Сакаше да биде пари, но стана инвестиција со висок ризик. Тој требаше да биде независен од државата и централните банки, а неговата цена варира во зависност од тоа дали државните институции ќе го прифатат и регулираат и од каматната стапка што ја одредува централната банка.

Тој се обиде да ги ослободи луѓето од традиционалните финансиски институции, а денес тие се најголемите „играчи“ на пазарот и разни крипто компании во суштина ги нудат истите услуги како традиционалните финансиски компании.

Прифаќањето на криптовалутите вртоглаво порасна во годините кога цената растеше. Со нивното ширење, бројот на крипто-измами, исто така, нагло се зголеми, а бројни компании кои пропаднаа де факто функционираа како Понзи шеми и други форми на измами. Растот на усвојувањето на криптовалутите најверојатно ќе се врати, но првенствено поради обидите да се заработи од растечките цени.