Европската унија исклучи 10 големи банки од продажба на нови обврзници на ЕУ, кои го финансираат фондот за обновување на ЕУ од 800 милијарди евра. Причината за исклучување се претходни случаи на манипулација на пазарот, односно кршење на прописите за заштита на пазарната конкуренција.

Меѓу исклучените се големи имиња во глобалната финансиска индустрија како што се JPMorgan, Citigroup, Bank of America, Barclays, Natixis, Nomura, NatWest, Deutsche Bank, Credit Agricole и UniCredit.

Последните пет споменати не смеат да имаат никаква врска со новите обврзници на ЕУ поради пресудата што падна минатиот месец, според која тие формираа картел за време на должничката криза во еврозоната пред повеќе од десет години. Citigroup, JPMorgan и Barclays беа исклучени заедно со NatWest бидејќи пред две години беше откриено дека тие манипулирале со девизните пазари помеѓу 2007 и 2013 година и други финансиски скандали. Дојче Банк и Кредит Агрикол не смеат да учествуваат во емисијата на нови обврзници на ЕУ затоа што во март беше донесено одлука дека тие формираат картел за трговија со обврзници, пренесува Јутарњи лист.

Списокот на исклучени банки вклучува 7 од 10-те најголеми финансиски куќи, инаку вклучени во емисии на државни и наднационални долгови. Сепак, фактот дека повеќето од најголемите играчи беа исклучени од емисијата на обврзници не го попречи издавањето на новиот долг на ЕУ. Во досега најголемата емисија на долг на ЕУ, Брисел успеа да постави 20 милијарди 10-годишни обврзници со побарувачка што ја надмина бараната сума седум пати.

Портпарол на Европската комисија рече дека банките кои ги прекршиле правилата на ЕУ за заштита на пазарната конкуренција „нема да бидат поканети на тендери за индивидуални синдикални трансакции“, бидејќи тие сакаат да обезбедат дека оние што работат со ЕУ се целосно чисти партнери. Банките кои се исклучени од зделката со обврзници се очекува да покажат дека презеле мерки за да спречат идно кршење на правилата за конкуренција.

Како да се спречи монопол?

Десет банки исклучени од зделката со обврзници се наоѓаат на списокот на 39 таканаречени примарни дилери, односно банките одговорни за понудите на обврзници за време на редовните аукции на емисии на долгови со кои ЕУ ќе започне во септември. Оваа улога понекогаш може да биде ризична и затоа банките ги третираат синдикалните такси за трансакции како засладувачи за примарен статус на дилер.

Од исклучените банки доаѓа коментар за тоа како се нарушува рамнотежата на издавачите и примарните дилери поради прашања што беа решени одамна.

Фондот за наплата ќе го претвори Брисел во еден од најголемите издавачи на долгови во Европа. Емисијата од 20 милијарди евра оваа недела беше затворена со учество на БНП Парибас, ДЗ банка, ХСБЦ, Интеса Санпаоло, Морган Стенли, Данске банка и Сантандер.