Компанијата Арчелор Митал Зеница привремено го прекина производството, поради лошите услови кои владеат на пазарот на челик, информираа од оваа компанија, пишува Кликс.ба. Во соопштението наведуваат дека по внимателно разгледување и евалуација на сите расположливи опции, на 11 ноември 2023 година привремено е прекината работата на високата печка, по што производството сукцесивно е прекинато и во другите капацитети.

„Европскиот пазар на челик моментално е во пад. Условите на побарувачката значително се влошија во втората половина на 2023 година, а овој негативен циклус се очекува да продолжи, поттикната од континуираната економска неизвесност како резултат на високата инфлација“, наведуваат од компанијата.

„Од 2021 година, цената на коксираниот јаглен е зголемена за 300 отсто, цената на електричната енергија е зголемена за 44 отсто, а цената на природниот гас за 80 отсто. Трошоците за железнички транспорт исто така се зголемени за 25 отсто од 2021 година.

Во истиот период, содржината на железо во рудата од рудниците што го снабдуваат Арцелор Митал Зеница се намали од 53 на 47 проценти, што значи дека треба да се купи повеќе руда за истото производство на челик. Покрај тоа, квотите за продажба на пазарот на ЕУ се ограничени поради заштитниот режим наметнат од ЕУ, а тие се соочени со евтин увоз на производи од челик од Турција, произведени преку електрични лачни печки кои користат старо железо“, се вели во соопштението, во кое се објаснува дека во сето ова, во последните три години, платите на работниците се зголемени за 32 отсто поради инфлацијата.