Уника групација со рекорден раст на пазарите на Централна и Источна Европа

2018-05-11 12:51

Австриската групација Уника, во 2017 година достигнала најголем годишен раст на пазарите во Централна и Источна Европа (ЦИЕ). Петнаесетте земји кои го сочинуваат овој регион донеле раст на приходот од премија за 14,9%. Според објавата членките на групацијата во Македонија, Косово, Албанија, Бугарија, БиХ,...

Повик за учество на 26 -та редовна годишна седница на Собранието на акционерите на УНИ Банка АД Скопје

2018-05-11 11:56

Уни банка со повик за  учество на  26-та Редовна годишна седница на Собранието на акционерите на Универзална Инвестициона Банка АД Скопје, која ќе се одржи на ден 17.05.2018 година, во просториите на банката на ул.Максим Горки бр.6 Скопје, со почеток во 11,00 часот.  ...

Сава осигурување ги превзеде подружниците на ERGO Group AG во Хрватска

2018-05-11 11:25

ERGO Group AG објави дека Сава осигурување ги превзеде нивните подружници во Хрватска. Претставниците на ERGO и Сава осигурување потпишале договор за купо-продажба. Поради големината на трансакцијата купо-продажниот договор е во постапка на регулаторно одобрување. Цената е купен хрватскиот бизнис на ERGO се чува во...

Машините за обработка на пари и автоматите за наплата со готовина новите пари од 10 и 50 денари ќе ги читаат по 15 мај

2018-05-11 10:49

Народната банка ги известува сите правни лица кои ги одржуваат машините за обработка на пари и автоматите за наплата со готовина на територијата на Република Македонија дека по 15 мај 2018 година ќе почне периодот во кој ќе можат да ги приспособат софтверите за...

Агенцијата за осигурување се одлучи на драстични казни за Сараево осигурување и Адриатик осигурување

2018-05-11 10:39

По децениската неуспешна борба со нелегалните осигурителни попусти за автоодговорност во Република Српска, Агенцијата за осигурување се одлучи на драстични казни за Сараево осигурување и Адриатик осигурување. Во Република Српска во последниот период постојат сериозни нарушувања на законот во авто-одговорноста, но ова е прва...

Охридска Банка ја зголеми добивката во првиот квартал од 2018 година

2018-05-11 09:58

Кумулативниот реализиран финансиски резултат на Охридска банка за периодот од 1.1 до 31.3 2018 г. изнесува 199,6 милиони денари наспроти остварениот финансиски резултат во истиот период минатата година во износ од 101,1 милиони денари , односно бележи зголемување од 98,5 милиони денари, или 97,4%,...

УЈП: Листа на должници до 30.04.2018 година

2018-05-11 09:25

    Управата за јавни приходи ја објави  Листата на должници бр.05/2018 за долгови доспеани до 31.01.2018 и неплатени до 30.04.2018 година по основ на ДДВ, данок на добивка, персонален данок на доход, придонеси од задолжително социјално осигурување, акцизи и царини, за кои вкупниот...

Фунтата падна за 0,3% на 1,3511 долари

2018-05-11 08:53

Комитетот за монетарна политика на ценралната банка во Британија одлучи да ја задржи рефернтната камата на 0,5%, оваа одлука беше очекувана, со оглед на предвидениот слаб раст и инфлација, пренесе „AP“. По 10 години банката во Англија во ноември ја подигна референтната стапка, бидеќи...

Според аналитичарите на “Bank of America” цената на нафтата може да стигне 100 долари за барел следната година

2018-05-11 08:44

Според проценката на аналитичарите на Bank of America, колапсот на производството на нафта во Венецуела и потенцијално нарушување на извозот од Иран може да ја турне цената на суровата нафта сорта „Брент“ до 100 долари за барел во 2019 година, соопштува CNN Money. Аналитичарите...

НБРМ: Расположливи депозити на седум дена

2018-05-11 07:56

    На 9 мај 2018 година, банките пласираа средства во расположливи депозити на седум дена во износ од 412 милиони денари, односно 66 милиони денари помалку од достасаниот износ (478 милиони денари). Каматната стапка на депозитите на седум дена изнесува 0,30%.