Стопанска банка АД Скопје оствари финансиски резултат во износ од 17 милиони евра

2018-05-15 07:57

Во текот на првиот квартал од 2018 година Стопанска банка АД Скопје оствари финансиски резултат во износ од 1.051.037.000 денари (околу 17 милиони евра), што преставува зголемување за 57,1% повеќе споредено со истиот период од 2017 година, соопшти банката преку Македонската берза.  „Зголемениот резултат се...

Банката од Волстрит прави голем потег во Кина

2018-05-14 14:47

J.P Morgan најави нови активности во Кина. Оваа банка аплицираше да започне бизнис со обезбедување при што би поседувале 51 отсто од бизнисот, во пазар кој е релативно затворен како кинескиот. Апликацијата мора да биде добрена од кинеските финансиски регулатори и е сеуште нејасно колку...

„Саем на кариера 2018“- ќе им помага на младите за обука, пракса и вработување

2018-05-14 13:01

Агенцијата за млади и спорт за прв пат годинава го организира настанот „Саем на кариера 2018“, кој ќе се одржи на 15 мај со почеток во 10 часот на локацијата Кампус на општествени науки при Универзитет Св. „Кирил и Методиј“. Целта на овој настан е...

Централна Кооперативна Банка АД Скопје објави оглас за вработување

2018-05-14 12:35

Централна кооперативна банка АД Скопје, дел од групацијата ЦКБ Груп ЕАД има потреба од вработување на едно лице за работно место Соработник за маркетинг и комуникации во Дирекцијата за банкарски услуги на население во Скопје. Работниот однос е на определено време од 6 (шест) месеци...

Регулаторна одлучи: Повторно зголемување на цената на горивата

2018-05-14 12:29

РКЕ ја донесе новата одлука, Рафинериските цени на нафтените деривати се зголемуваат во просек за 4,84%. Малопродажните цени на нафтените деривати согласно Методологијата за формирање на цените, се зголемуваат во просек за 3,00%. Малопродажните цени на бензинот ЕУРОСУПЕР БС-95 и на Екстра лесното масло...

Растот на доларот запре

2018-05-14 11:49

Како што приносите од американските хартии од вредност паднаа, така и растот на доларот беше запрен. Исто така, валутните трговци ги чекаа податоците за потрошувачките цени во САД, што може да укаже на забрзување на инфлацијата.   Индексот на доларот падна за 0,2 отсто...

Охридска банка собраните средства после маратонот ги донираше за деца со посебни потреби

2018-05-14 11:38

По успешно завршениот Скопски маратон, средствата собрани за секој истрчан километар во вкупен износ од 75.000 денари беа насочени кон Асоцијацијата за деца и младинци со посебни потреби “Ластовица” од Скопје, кои во соработка со Посебното основно училиште за ученици со пречки во психофизички...

Комерцијална банка Спонзор на Фестивалот„Прозорец кон италијанската кинематографија“

2018-05-14 11:24

Амбасадата на Република Италија во Република Македонија повеќе години наназад организира серија на културни настани чија основна цел е италијанската култура и уметност што повеќе да ја доближи до македонските граѓани. Комерцијална банка АД Скопје е спонзор на Италијанскиот филмски фестивал насловен „Прозорец кон...

Од утре ќе пазариме со новите банкноти од 10 и 50 денари

2018-05-14 11:11

Од утре почнува употребата на полимерните (пластични) банкноти во апоенска вредност од 10 и 50 денари. Од денот на влегувањето во оптек на полимерните банкноти во апоенска вредност од 10 и 50 денари, книжните банкноти во истата вредност веќе нема да бидат законско средство...

Износот на судски спорови против НЛБ Банка e околу 12,5 милиони евра

2018-05-14 10:56

Износот на судски спорови против НЛБ Банка е приближно 770.776.000 денари или околу 12,5 милиони евра, покажува годишниот извештај на банката објавен преку Македонската берза. Судските спорови се честа појава во банкарската индустрија, што се должи на природата на бизнисот. Раководството на банката очекува...