Apple и Goldman Sachs се обединуваат за нов тип на дигитално плаќање

2018-05-12 13:11

Apple и Goldman Sachs работат со месеци на нов производ – кредитна картичка која ќе го носи брендот Apple Pay, објави „Њујорк тајмс“, наведувајќи запознаени извори, кои сакаат да бидат анонимни. Производот ќе биде првиот предлог на Goldman за кредитни картички и ќе помогне...

„Копачите“ на крипто-валути и донеле сериозен профит на Nvidia

2018-05-12 13:06

Производителот на хардвер Nvidia забележа приход од продажби за кварталот кои ги надминаа очекувањата, иако поголемиот од очекуваното дел од побарувачката на нејзините моќни процесори дошол од несигурниот пазар на криптовалути, пишува Bloomberg. Иако производителот на чипови генерира 289 милиони долари од „копачи“ на...

Меѓународните банки во Велика Британија бараат визно олеснување по Brexit

2018-05-12 13:00

Меѓународните банки во Велика Британија бараат специјална визна помош по „Brexit“, за да се зачува позицијата на Лондон како глобален финансиски центар, изјавија два извори за „Ројтерс“. Финансискиот сектор сака нов систем, при кој странскиот персонал во Велика Британија, кој е испратен на работа...

Најстарата италијанска банка „Banca Monte dei Paschi di Siena“ забележа добивка

2018-05-11 15:01

Најстарата италијанска банка и една од првите финансиски институции во светот – „Banca Monte dei Paschi di Siena“ (BMPS), забележа повторно добивка по две години на годишна загуба. Благодарение на кратенките на трошоците и намалување на надоместоците за загуби по кредити банката забележа профит...

Пет предупредувачки знаци што значат дека не требало да ја прифатите работата

2018-05-11 14:54

Во што ли се впуштив? Ова е прашање што ниту еден вработен не сака да си го постави после неколку месеци на својата нова работна позиција. Но, за жал, избирањето на погрешната работа е честа грешка што младите баратели на работа ја прават –...

Apple и Goldman Sachs се подготвуваат да лансираат заедничка кредитна картичка

2018-05-11 14:33

Американскиот технолошки гигант Apple и финанансискиот колос Goldman Sachs се подготвуваат да издадат заедничка кредитна картичка, пишува весникот The Wall Street Journal. Кредитната картичка ќе го носи брендот Apple Pay и може да биде пуштена во оптек на почетокот на следната 2019 годна и...

Дали Хрватска го воведува еврото како официјална валута?

2018-05-11 13:54

На седница на хрватската Влада се водела расправа за воведување на еврото како официјална валута, меѓутоа, се уште нема најави за точен датум. “Оваа недела е најдобар тајминг и важна порака за Хрватска за преземање обврска за воведување на еврото штом ќе бидат исполнети...

Сава Осигурување А.Д. Скопје објави оглас за вработување

2018-05-11 13:42

САВА осигурување а.д. Скопје ви нуди единствена можност да станете дел од продажниот тим, независно од вашето претходно искуство и  за таа цел објавува ОГЛАС ЗА АГЕНТ ВО СЕКТОР ЗА ПРОДАЖБА (2 извршители) Компанијата вложува во кандидатите, во нивната едукација и личен развој. Потребни...

Aгенцијата за осигурување во Република Српска изрече драстични казни и привремено ги затвори филијалите на две компании

2018-05-11 13:21

Агенцијата за осигурување во Република Српска изрече драстични казни и привремено ги затвори филијалите на Сарајево осигурање и Адриатик осигурање во Бања Лука. За овие мерки Агенцијата се одлучи откако двете компании не реагираа на опомените упатени до нив во врска со нелегалните попусти...

НЛБ Банка ученик на настанот „Денови на Финансиска писменост“

2018-05-11 13:02

НЛБ Банка е ученик на настанот „Денови на Финансиска писменост“ во организација на Координациското тело на регулаторните институции за финансиска едукација во Македонија, составено од НБРМ, Министерството за финансии, Агенцијата за супервизија на осигурувањето, Комисијата за хартии од вредност и Агенцијата за супервизија на...