Пад на цените на нафтата

2018-03-01 10:08

    Цените на нафтата се на пат до  првиот месечен пад во последните шест месеци. Цената на нафтените  фјучерси денес е малку изменета во Њујорк, па се проценува дека во февруари забележа пад од 2,8 отсто на месечна основа. Цената на американската “лесна”...

Се намалува растот на средствата на пензиските фондови

2018-03-01 09:50

    Вкупните средства на пезниските на пензиските фондови (задолжителни и доброволни)  во четрвтиот квартал на 2017 година бележат квартален раст од 4,3%, главно како раст на вложувањата на должнички хартии од вредност , се вели во соопштението од Народна Банка. “Стапката на годишен...

ММФ го назначи Себастијан Соса за резидентен претставник во Македонија

2018-03-01 09:23

  Според Соопштението кое го објави Народна Банка на Република Македонија на 27 февруари 2018, Скопје – ММФ го назначи Себастијан Соса, резидентен претставник на ММФ во Србија, исто така, да ја врши функцијата и на резидентен претставник во Македонија. Соса ќе остане со седиште...

Фондот за иновации и технолошки развој објави оглас за вработување

2018-03-01 08:12

      Врз основа на член 32 од Законот за иновациската дејност (Сл. весник на РМ бр. 79/13, 137/13, 41/14, 44/15, 6/16, 53/16 и 1 90/16), Управниот одбор на Фондот за иновации и технолошки развој објавува ЈАВЕН ОГЛАС за избор на Директор на Фондот за...

Дојче Банк ќе им плати милионска отштета на САД

2018-03-01 07:52

      Дојче Банк ќе им плати милионска отштета на САД за манипулирање со каматните стапки. Германската Дојче Банка се согласи да исплати 240 милиони долари надомест поради здружување со други банки за да влијае врз вредноста на каматните стапки преку лондонскиот Либор систем....

Цената на акциите на азиските берзи падна

2018-03-01 07:45

    На азиските берзи вчера  се намалени цените на акциите, како и на Волстрит во вторникот , што е последица на стравувањата на инвеститорите од забрзаното темпо на зголемување на каматите во САД и неочекувано слабите показатели од кинеската економија. МСЦИ индексот на...

ОГРАБЕНА ШПАРКАСЕ БАНКА

2018-02-28 14:10

    Филијала на Шпаркасе банка на булеварот „Партизански одреди“ денес е ограбена. Според полицијата, во банката влегло непознато машко лице со маска на главата и пиштол и од вработените ги одзело парите. Според МВР  украдени се 10.000 евра, се работи на пронаоѓање на...

Биткоинот се качува на 11.000 долари, додека Кина отвора нова битка против крипто-валутите

2018-02-28 13:46

Предводен од биткоин, целиот пазар на дигитални валути продолжи со постојано искачување во текот на последните 24 часа. Загриженоста околу веројатно блокираниот пристап на Кина кон странските размени за крипто инвеститорите се отфрли. Jack GuezBitcoin влегува под 10.000 долари како главна крипто-размена за споделување...

Француската економија со најдобри резултати од 2011

2018-02-28 13:10

  Француската економија во 2017 година порасна за 2 проценти, што е повеќе од првично проценетиот и најдобар резултат од 2011 година. Благодарение на ниските каматни стапки, закрепнувањето на соседните членки на еврозоната и ниските даноци на заработката, француските компании ги зголемија инвестициите за...

Измени во Законот за статистика

2018-02-28 12:57

  Министерството за финансии работи на законски измени на Законот за државна статистика. Според објавата на единствениот национален регистер на прописи ( ЕНЕР), Државниот завод за статистика согласно Законот за државната статистика е Координатор на статистичкиот систем на земјата. Со овај предлог закон се...