Секој втор во ЕУ користи интернет банкарство, кај нас едвај секој десетти

2018-01-16 09:57

        Околу половина (51 отсто) од возрасните Европејци користат интернет банкарство, додека во Македонија овој процент изнесува само 8 отсто, покажуваат податоците на Евростат. Иако имаме доста низок удел на граѓани кои ги вршат банкарските услуги преку компјутер наместо на шалтер,...

КОПАЧИТЕ НА БИТКОИН: Дали сте подготвени на лоши вести?

2018-01-16 09:35

  Бидејќи биткоинот се приближува на граница од 21 милион „единици“, аналитичарите предвидуваат дека купувањето на криптовалути ќе биде се потешко. Но тоа ќе ги направи уште повредни. Други тврдат дека нема да биде децентрализирана. Досега се ископани 16. 800.000 биткоини . Не е...

Зголемен промет на Македонската берза во 2017

2018-01-15 13:34

      Промет од 10,2 милиони денари остварен преку 81 трансакција при што се тргуваше со 22 хартии од вредност. Промет над милион денари остварија акциите на Комерцијална банка и Макпетрол при што имаа учество над 41 отсто во вкупниот промет. Конкретно кај...

По добриот викенд, биткоинот бележи пад

2018-01-15 13:21

        Најголемите крипто-валути продолжуваат со загубите на вредноста во тргувањето во понеделникот претпладнето, покажуваат податоците од берзите, како реакција на дополнителните мерки кои властите во Јужна Кореја ги преземаат за регулирање на пазарот со виртуелните валути. Според најавите од јужнокорејската влада,...

Како ќе се одрази врз златото кинеското бегање од доларот?

2018-01-15 11:05

      Златото ќе ја зголемува вредноста во наредниот период, но финансиските експерти порачуваат да не брза и веднаш да се инвестира туку да се сочека уште малку со цел да се види дали овој скапоцен метал ќе ја надмине вредноста од 1300...

Цените на нафтата достигнаа највисоко ниво во последните три години

2018-01-15 10:58

  На светските пазари цените на нафтата се зголемија во втората недела од новата година за повеќе од 3 проценти и достигнаа највисоко ниво во последните три години, благодарение на намалувањето на нерамнотежата помеѓу понудата и побарувачката. На пазарот во Лондон, цената на барелот...

ОРЦЕ ТРАЈКОВСКИ И НЕДЕЛИН ВАЛЧЕВ ДОБИЈА НОВИ МАНДАТИ КАКО ДЕЛ ОД УПРАВНИОТ ОДБОР НА ЦЕНТРАЛНА КООПЕРАТИВНА БАНКА АД СКОПЈЕ

2018-01-15 10:13

Централна кооперативна банка АД Скопје ја известува јавноста дека на членовите на Управниот одбор, г-дин Орце Трајковски и г-дин Неделин Валчев им е продолжен мандатот преку соопштение објавено на Македонска берза.   Претходно, Гувернерот на Народна банка на Република Македонија издаде согласност за повторно именување на г-дин Орце Трајковски...

Светската банка прогнозира раст на глобалната економија од 3,1 процент во 2018 година

2018-01-10 11:12

Светската банка прогнозира раст на глобалната економија од 3,1 процент оваа година, што е најдобар нејзин резултат во последните седум години. Ова се наведува во извештајот на банката  објавен вчера. Банката ја зголеми  за 0,3 процентни поени својата прогноза за растот на глобалната економија...

ГОДИНАВА ПОСЛЕДЕН ПАТ ЌЕ СЕ ПОДНЕСУВА ГОДИШНА ДАНОЧНА ПРИЈАВА

2018-01-10 10:04

    Граѓаните годинава последен пат ќе поднесуваат годишна даночна пријава во Управата за јавни приходи за остварени дополнителни приходи во текот на претходната година. Според измените на Законот за персонален данок на доход, кои стапија на сила од 1 јануари оваа година, од...

ХРВАТСКАТА НАРОДНА БАНКА (ХНБ) ИНТЕРВЕНИРАШЕ НА ДЕВИЗНИОТ ПАЗАР

2018-01-05 10:51

    Њујорк – Порастот на цената на криптовалутата рипл му донесе енормно, но виртуелно богатство на основачот на компанијата „Рипл“, Крис Ларсен. Ларсен, кој е коосновачот на компанијата и нејзиниот поранешен генерален директор, последниот месец значително ја унапреди својата позиција на листата на „Форбс“...