Пазарите немаат добро мислење за компаниите кои издаваат обврзници за да ги исплатат своите дивиденди, пишува Волстрит журнал

Нафтената компанија на Саудиска Арабија Сауди Арамко издава обврзници во вредност од 8 милијарди американски долари, пишува The Wall Street Journal. Компанијата го продаде својот долг со принос поголем од оној на државниот долг на Саудиска Арабија со слична рочност, што укажува на тоа дека инвеститорите сметаат дека тоа е поризично од саудиската влада.

30-годишните обврзници имаат принос од 3,3% во споредба со 3,23% за хартии од вредност издадени од владата на Саудиска Арабија со рок на достасување од 2050 година на секундарниот пазар, се вели во извештајот во публикацијата во ФактСет. Ова е во целосна спротивност на прашањето во 2019 година, кога Арамко собра 12 милијарди долари. Во тоа време, акциите беа со помал принос од државните хартии од вредност, додаде WSJ.

Саудиската компанија се обидува да собере 75 милијарди долари потребни за исплата на дивиденда на акционерите.
Финансиската состојба на Арамко се влоши последниве месеци како резултат на негативните ефекти од падот на цената на нафтата ширум светот. Минатата година, компанијата вети дека ќе исплати милијарди долари дивиденда за да привлече акционери во своето ИПО. Тие исто така платија 69 милијарди долари за да купат мнозински удел во компанијата Саудиска основна индустрија Корп , зделка со голема поддршка од саудиската влада.

Но, само неколку месеци подоцна, среде пандемијата на коронавирусот, Арамко забележа пад на профитот – за 45% само во третиот квартал на 2020 година. Меѓу јули и септември, компанијата, во која 98% од средствата се во државна сопственост, генерираше само 12,4 милијарди долари од 18,75 милијарди долари потребни приходи за квартал за исплата на дивиденда.

Нормално е инвеститорите да се грижат за компанија што издава долг за исплата на дивиденда, изјавија аналитичарите за WSJ. Сепак, Арамко е најголем производител на нафта во светот и има некои од најниските трошоци за производство на нафта, што ја прави ситуацијата поприфатлива за пазарите.

Покрај издавањето обврзници, саудиската компанија презеде и други чекори за намалување на трошоците – отпуштања, продажба на средства и ревизија на плановите за развој во Саудиска Арабија и на глобално ниво.

 

Забрането превземање на содржината без претходно одобрение од редакцијата на БанкоМетар.мк