Нови цени на бензинот и дизелот од полноќ

2024-04-01 14:32

Регулаторната комисија за енергетика, водни услуги и услуги за управување со комунален отпад на Република Северна Македонија (РКЕ) донесе одлука со која се врши намалување на малопродажните цени на нафтените деривати во просек 0,10 % во однос на одлуката од 25.3.2024 година. Референтните цени...

Власта делеше милиони евра за субвенции, но земјоделието ни пропадна

2024-03-31 15:00

Гравот е најчесто од Казахстан и Киргистан, доматите, краставиците, кромидот од Албанија, житото и компирот од Србија, лукот од Кина… Вакво е „менито“, односно, избор на земјоделски производи од кои наназад со години македонски граѓани го готват она што го јадат во своите домови....

Надворешниот долг на Македонија на рекордно ниво

2024-03-31 14:00

На крајот од минатата година, нето надворешниот долг на Македонија изнесуваше 4.458 милиони евра или 32,6% од проценетиот БДП. Во четвртиот квартал од годината, овој долг се зголемил за 305 милиони евра или за 7,3%. Бруто надворешниот долг во истиот период изнесуваше 11.463 милиони...

Д-р Маја Стевкова Штериева: 2023 година беше уште една многу успешна година за Комерцијална банка

2024-03-31 13:15

Д-р Маја Стевкова Штериева, Главен финансов директор и член на Управниот одбор на Комерцијална банка, во свое видео обраќање ги образложува финансиските резултати на Банката, зборува за новите производи и иновативните дигитални услуги што ги понуди Банката за своите клиенти, како и за нејзиниот...

ТИРЗ:11 македонски инвестициски проекти избрани на Јавниот повик наменет за домашни компании

2024-03-31 12:48

Единаесет инвестициски проекти се избрани на Јавниот повик за техничка помош за развој на добавувачи на ТИРЗ наменет за македонски компании. Петчлена комисија составена од повеќе независни експерти и организации, како и претставници на Меѓународната финансиска корпорација, ИФЦ ги оценуваше доставените инвестициски проекти. Главни...

Најбогатите еден процент Американци станаа уште побогати за два трилиони долари

2024-03-30 10:41

Федералните резерви ги дефинираат најбогатите еден процент од американските граѓани како оние чие лично богатство е повеќе од 11 милиони долари. Комбинираните нето средства од таа класа се зголемија за околу два трилиони долари во последниот квартал од минатата година. Тоа во голема мера...

Постигната либерализација во товарниот транспорт за и од трети земји со Црна Гора

2024-03-29 16:49

Министерството за транспорт и врски на Северна Македонија и Министерството за собраќај и поморство на Црна Гора потпишаа Протокол за либерализација на товарниот транспорт за и од трети земји. Согласно Протоколот, либерализацијата ќе стапи на сила од 1 мај 2024 година и ќе има...

Комерцијална банка прогласена за „Најдобра банка за 2024 година“ од магазинот Global Finance

2024-03-29 12:00

За „Најдобра банка во Северна Македонија за 2024 година“ е прогласена Комерцијална банка. Угледниот магазин Global Finance по 13-ти пат ѝ го додели престижното признание на Комерцијална банка затоа што ја препозна како банка која им обезбедува на клиентите широка понуда на производи и...

Прокредит Групацијата со зголемени оперативни приходи за 21% минатата година

2024-03-29 11:00

Сите банки на ПроКредит во Југоисточна и Источна Европа објавија позитивни резултати, при што повеќето покажаа значително подобрени или стабилно добри нивоа на профитабилност и на трошковна ефикасност во споредба со претходната година. ПроКредит Групацијата, главно активна во Југоисточна и Источна Европа, забележа одличен...

Советот на Народната банка: Во вториот квартал од 2025 година стапката на противцикличниот заштитен слој на капиталот ќе остане 1,5%

2024-03-29 10:30

Советот на Народната банка, на својата редовна седница, одржана на 28 март 2024 година, врз основа на редовната квартална оцена на системските ризици, донесе одлука за задржување на стапката на противцикличниот заштитен слој на капиталот за изложеностите на банките во Република Северна Македонија во висина од 1,5%,...