Нестабилноста на македонскиот пензиски фонд

2018-02-23 08:07

  Перидов е актуелен  проблемот со пензискиот фонд. Проблемот е што има дупка во законот за ПИОМ за која јавноста треба да знае. Секоја година државата ја покрива дупката во ПИОМ и оваа година таа е приближно 500 милиони евра. Тоа се пари што...

Инвеститор во Јапонската берза за безпари ќе добиел 20 трилиони долари

2018-02-23 07:51

Како што во последно време е се поактуелно “копањето” на криповалути, така и инвеститорите се трудат да најдат некоја грешка и да земат што повеќе пари без да вложат. Таков е и случајот на инвеститор во јапонската берза за размена на криптовалути Zaif за малку...

Јавниот сектор има обврска да ги евидентира вработените за да добијат плата

2018-02-22 14:02

  Министерот за информатичко општество и администрација Дамјан Манчевски и директорката на Управата за јавни приходи, Сања Лукаревска денеска информираа дека институциите од јавниот сектор имаат рок од три месеци да ги внесат податоците за своите вработени во информатичкиот систем за управување за човечки...

Колку изнесувала просечната нето плата во декември?

2018-02-22 13:54

    Според соопштението кое го објави Државниот завод за статистика индексот на просечната месечна исплатена бруто-плата по вработен, во декември 2017 година, во однос на декември 2016 година, изнесува 101.9. Пред се ова зголемување се должи, на зголемувањето на просечната месечна исплатена бруто-плата по вработен во...

Креативната економија на Интернет

2018-02-22 13:15

    Во последно време  Интернетот ни донесе не само забавни слики, видеа со мачки и нецензуриран поглед на мислите на американскиот претседател, но им овозможи на милиони уметници да ги споделат своите дела и да заработат по нешто од нив, коментира „Statista“. Всушност...

Американските федерални резерви алармираат за високиот долг на САД

2018-02-22 12:31

  Дефицитот на САД во моментов изнесува 20 трилиони долари со тенденција да порасне на 30 милиони во следните десет години. Тоа би требало да биде причина за загриженост, сметаат од федералниот трезор на САД. Претседателот на Федералните Резерви, Роберт Каплан вели дека тие...

Сорос инвестира повеќе пари во борбата против Технолошките ‘закани’

2018-02-22 12:00

  Билионерот и инвеститор Џорџ Сорос, кој што неодамна изјави дека технолошките гиганти Фејсбук и Гугл се закана по јавното човеково здравје, наводно истражува нови начини како да ги нападне овие гиганти и намали нивната растечка моќ. Портпаролот на фондацијата “Отворено општество” која е...

Египет станува најголем пазар за руските производи

2018-02-22 11:30

  Статистиката од Рускиот центар за извоз покажува дека Египет ја премина Кина како најголем купувач на Руски производи. Во 2017, земјата имала увоз на Руски производи во вредност од 1.8 билиони долари, што е за 44% поголемо од претходната година. Египет инаку е...

Тесла ги испитува тврдењата за сајбер напад

2018-02-22 10:45

По веста дека компанијата Тесла била цел на сајбер напад, и дека нивните компјутрери биле користени за копање на криповалути стигна вест и од фабриката дека тоа вест била точна. Како што пренесува BBC  kомпанијата тврди  дека облакот на Tesla e компромитиран од напаѓачите. За...

Трето зголемување на кредитниот рејтинг на Грција

2018-02-22 10:30

Трето зголемување на кредитниот рејтинг на Грција по дадените неодамна такви проценки од другите две агенции „Fitch“ и „Standard & Poor’s Така и овај пак меѓународната агенција „Moody’s“ го зголеми кредитниот рејтинг на Грција до степен „В3“ од „Саа“, откако ја задржува позитивната перспектива...