НБРМ ги усвои Финансиските извештаи и Годишната сметка за 2017 година

2018-02-23 14:10

  Советот на Народната банка на Република Македонија денес ја одржа својата четврта седница, на која беа разгледани и усвоени Финансиските извештаи на Народната банка на Република Македонија и Годишната сметка за 2017 година, коишто беа предмет на ревизија на независно друштво за ревизија....

Криптовалутите – носат висок ризик, висок профит – но дали може да ги потрошите?

2018-02-23 13:10

Поради нестабилноста на пазарот на дигитални валути, криповалутите се нестабилна инвестиција. Дури и да остварите профит, може да се помачите додека ги добиете парите, предупредуваат експертите.   – За секој инвеститор, главното прашање секогаш е како да наплати. Криптовалутите се децентрализирани и нерегулирани, што...

Од земјите на Балканот, Македонија е со најниска просечна плата

2018-02-23 12:49

    Според статистичките податоци кои ги објави ДЗС Македонија има најниска просечна нето плата од земјите на бивша Југославија. Според Државниот завод за статистика просечната плата на Македонија изнесува 377 евра, која воедно е и најниска. А додека со највисока е  Словенија која...

УЈП отвора дополнителни шалтери за да можат на време да се поднесат годишните даночни пријави

2018-02-23 12:12

  Со цел доближување на услугите до даночните обврзници и избегнување на метежите, покрај шалтерите лоцирани во сутеренот во Регионалната дирекција Скопје (ул. 11 Октомври број 27 / спроти Даре Џамбаз), Управа за јавни приходи отвори и дополнителни шалтери за поднесување на Годишна даночна пријава...

Светските берзи повторно забележаа раст

2018-02-23 11:47

      Акциите на Wall Sreet вчера забележaa голем раст, додека акциите на европските берзи воглавно имаа пад. Германскиот DAX 30 падна за 0,6 отсто, Францускиот КАК 40 за 0,1 отсто и Лондонскиот ФТСЕ 100 за 0,9 отсто, откако податоците покажаа дека британската...

Македонијатурист А.Д Скопје го објави финансискиот резултат за предходната година

2018-02-23 11:42

  Друштвото со своето работење во даванаесетте месеци од 2017 година од пружените хотелски и ресторански услуги како основна дејност како и од други споредни дејности оствари позитивен финансиски резултат со бруто добивка од 119,74 мил. денари која е за 8,45% помала во однос на истиот период од...

Во Хрватска просечната нето плата во декември достигнала 800 евра

2018-02-23 10:06

      Според првичните податоци на Хрватскиот  Државен завод за статистика, просечната нето плата за декември минатата година во однос на просекот за ноември е пониска за 217 куни или номинално за 3,5 проценти. На годишно ниво, во однос на декември 2016 година, просечната...

НБРМ – Банките пласираа расположливи депозити во износ од 13,128 милиони денари

2018-02-23 09:54

    Народната Банка на Република Македонија ги објави расположливите ресурси за седум дена. Во соопштението кое што го објави банката стои дека, на 21 февруари 2018 година, банките пласираа средства во расположливи депозити на седум дена во износ од 13.128 милиони денари, односно 3.483 милиони денари повеќе од достасаниот износ...

Да се вклучи приватниот сектор во локалниот економски развој

2018-02-23 09:30

Државата сака да се вклучи приватниот секрот во локалниот се со цел да има поголем економски развој.Меморандум за соработка за вклучување на приватниот сектор во проектот на УСАИД за развој на деловниот екосистем ќе потпишат денеска министерот за економија Крешник Бектеши и раководителот на...

Крај за финансиската криза во Португалија

2018-02-23 08:45

      За трансформацијата на Португалија има големо значење кариерата на Жоао Баптиста. 34-годишниот претприемач го отворил првиот свој бар во 2011 година, во средината на финансиската криза во еврозоната. Сега, по 6 години, тој поседува 5 од најтрендовските барови во Лисабон, а...