УСАИД: Вклучување на приватниот сектор во локалниот економски развој

2018-02-25 15:10

Министерството за економија на Република Македонија и Проектот на УСАИД за развој на деловниот екосистем денеска потпишаа Меморандум за соработка за вклучување на приватниот сектор во локалниот економски развој. Целта да ова партнерство да се создадат подобри услови како компаниите би се вклучиле во...

Венецуела издава уште една виртуелна валута – реtrо gоld ???

2018-02-25 15:04

Овој пат таа ќе го носи името “реtrо gоld” и ќе биде поткрепена од злaто. Ова беше објаснето со изјавата на Хиколак Мејдипо, јавува Ројтерс. „Следната недела ќе пуштиме “реtrо gоld”, која ќе биде поткрепена од злато, која ќе биде уште по моќна и ќе...

Кредитирањето и штедењето се намалуваат во 2018 година

2018-02-25 14:58

Со негативни стапки на кредитирање и на штедење започна првиот месец од банкaрската 2018 година. Во однос на декември, кредитирањето се намалило за 62 милиони евра а штедењето за 47,3 милиони евра. Анализата на најновите податоци, што ја направи “Фактор“ покажува дека кај штедењето,...

Македонските граѓани и фирми во банките задолжени околу 5 милијарди евра

2018-02-25 14:48

Кредитната задолженост на граѓаните и на фирмите во банките на крајот на јануари годинава изнесувала 4,79 милијарди евра. Во декември кредитната изложеност изнесувала 4,85 милијарди евра со што на месечно ниво, во апсолутен износ забележано е намалено кредитирање за 62 милиони евра. Како што...

Британската банка “Lloyds” инвестира 3 милијарди фунти во технологијата

2018-02-25 14:41

„Lloyds Banking Group“ го продолжува трендот меѓу останатите претставници на индустријата и ќе инвестира над 3 милијарди фунти во технологија за период од три години. Ова е дел од нејзиниот нов стратешки план, кој исто така вклучува и откуп на акции од 1 милијарда...

ТТК Банка со профит од 100,1 милиони денари во 2017та година

2018-02-25 12:37

Во 2017 година ТТК Банка АД Скопје дејствуваше во насока на остварување на своите приоритетни цели и задачи дефинирани во Деловната политика и во Финансискиот план на Банката, при што во текот на периодот го прилагодуваше своето работење на тековните економски и пазарни услови...

„Стандард & Пурс“ го зголеми кредитниот рејтинг на Русија

2018-02-25 12:31

Меѓународната агенција на Вол Стрит го зголеми кредитниот рејтинг на Русија за еден степен, што одразува подобрување на економијата на Русија и ограничувањето на буџетот. Меѓународната агенција за рејтинг „Стандард енд Пурс“ го зголеми кредитниот рејтинг на Русија од инвестициско ниво „БББ“ на ниво...

Комерцијална банка – Србија со 61 милион евра добивка во 2017 година

2018-02-25 12:28

Комерцијална банка – Србија во 2017 година ги продолжи позитивните трендови во своето работење и на крајот на календарската година забележа добивка пред оданочување во висина од 61 милион евра, објави Блиц. Добивката доаѓа како резултат на унапредувањето на квалитетот на кредитното портфолио, надминување на...

„Зара“ загуби 4 милијарди долари за еден ден

2018-02-25 12:18

„Зара“, на сопственикот Амансио Ортега, забележа загуба од над четири миилијарди долари и тоа за само еден ден. Вредноста на компанијатта на Ортега падна за 4,3 милијарди долари, откако беа објавени анализите кои покажуваат страв од забавување на продажбата на „Зара“ во текот на...

На повидок трговска војна – брашното пак ги скара Македонија и Србија

2018-02-25 12:14

На повидок е трговска војна – брашното пак ги скара Македонија и Србија. Тамошните земјоделци бараат контра мерки откако овдешните власти го отежнаа увозот. На повидок е трговска војна – брашното пак ги скара Македонија и Србија. Тамошните земјоделци бараат контра мерки откако овдешните...