Кој си купи акции во „Стопанска банка“ за 235.000 евра?

2018-04-24 06:50

Прометот со акции на „Стопанска банка Скопје“ вчера беше рекорден во период од 360 дена. Што тоа значи во моментите кога сите се напрегнатии очекуваат одлука за износ на дивиденда??? Ќе видиме што ќе донесе денот и дали некој знаел што прави? Огромна побарувачка...

Ребаланс на Буџетот кон средината на оваа година

2018-04-23 14:05

  Се подготвува ребаланс на Буџетот. Причината за прекројување на државната каса се направените заштеди од 25 милиони евра. Овие пари, кои јавните претпријатија ги заштедиле од почетокот на годинава, ќе се пренаменат за капитални проекти. Јавните претпијатија оствариле резерва и добивка,и тоa: Биро...

Најголемата Швајцарска банка „UBS“ објави раст од 19% на нето добивката за првото тримесечје

2018-04-23 13:45

  Како што соопшти “Ројтерс” најголемата швајцарска банка „UBS“ објави раст од 19% на нето добивката за првото тримесечје благодарение пред се на високите резултати на инвестициското банкарство во позадината на зголемената нестабилност на глобалните пазари. Раст од 23% на профитот пред даноците на...

Министерството за финансии планира утре да се задолжи за нови 55 милиони евра

2018-04-23 13:15

Владата и Министерството за финансии планираат утре да се задолжуваат за нови 55 милиони евра. Имено, на официјалната страна на Министерството за финансии закажана е аукција на државни хартии од вредност во вкупен износ од 3.400.000.000 денари. Така за утре е закажана аукција на...

ММФ го заострува следењето на корупцијата низ целиот свет

2018-04-23 12:45

Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) ќе ја преиспита улогата на напредните земји во врска со корупцијата, се вели во соопштението. Се додава дека ќе го процени економското влијание на лошото управување и ќе обезбеди политички препораки, а истовремено ќе го заостри мониторингот на корупцијата во земјите...

Колку изнесува просечната плата за фебруари?

2018-04-23 12:20

Просечната месечна исплатена нето-плата по вработен, во февруари 2018, изнесува 23.158 денари и според објавените податоци на Државниот завод за статистика бележи зголемување од 3,6 проценти во однос на февруари лани.   Зголемување се должи, пред сѐ, на зголемувањето на просечната месечна исплатена нето-плата...

НБРМ ги претстави новите полимерни банкноти од 10 и 50 денари

2018-04-23 11:40

Народната банка на Република Македонија денеска го претстави првичниот сликовен приказ на полимерните банкноти, кои на 15 мај годинава влегуваат во оптек, а се во апоенска вредност од 10 и 50 денари. Основната разлика меѓу овие и книжните банкноти од истата апоенска вредност што...

Од 1 мај во УЈП само со закажување

2018-04-23 11:00

Само со претходно закажан термин, даночните обврзници и сметководители на подрачјето на Скопје и неговата околина од 1 мај ќе можат да ги користат услугите на УЈП – Регионална дирекција Скопје. Услугата „Закажи средба“ овозможува секоја странка да закаже термин за средба со даночен...

Централната банка на Иран ја забрани употребата на криптовалутите

2018-04-23 11:00

Централната банка на Иран официјално ја забрани употребата на криптовалутите при финансиските трансакции, јавуваат иранските медиуми. Ваквиот потег е со цел да се спречат кривични дела како перење пари и тероризам. Забраната, според пишувањето на весникот „Донија-е екстесад“ се однесува на сите монетарни и...

Извештај од светските берзи за 23.04.2018

2018-04-23 10:30

  Пазарот на акции во САД падна во петокот. Најголема загуба е забележано од компаниите од потрошувачката, технологијата и услужните сектори. Најголема добивка беше забележана од General Electric (+ 3.93%), а најголемата загуба на Apple (-4.10%.).